HZJZ objavio tko od odraslih ima pravo na besplatno cjepivo protiv pneumokoka

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ( objavio je preporuke za cijepljenje odraslih osoba protiv pneumokoka, a navedeno je i tko ima pravo na besplatno cjepivo.

Polisaharidno pneumokokno cjepivo je preporučeno i besplatno za sve osobe starije od dvije godine sa sljedećim medicinskim indikacijama:

funkcionalna ili anatomska asplenija
imunokompromitirane osobe (zbog osnovne bolesti ili terapije koju osoba prima)
imunokompetentne osobe s kroničnim bolestima srca, pluća, bubrega, jetre, dijabetesom melitusom, alkoholizmom, kohlearnim implantatima i stanjima koja dovode do izloženosti cerebrospinalnog likvora infekciji/istjecanja cerebrospinalnog likvora
Pneumokokno cijepljenje osoba pod povećanim rizikom definirano je tzv. Programom 2 i na temelju procjene potrebnih količina nabavlja se cjepivo centraliziranim putem za osobe s indikacijama, pojašnjava epidemiolog prim.dr.sc.Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u HZJZ.

Konjugirano pneumokokno cjepivo je preporučeno i besplatno za cijepljenje svih osoba od dva mjeseca starosti nadalje sa sljedećim medicinskim indikacijama:

funkcionalna ili anatomska asplenija
imunokompromitirane osoba (zbog osnovne bolesti ili terapije koju osoba prima)
imunokompetentne osobe s kohlearnim implantatima i stanjima koja dovode do izloženosti cerebrospinalnog likvora (CSL) infekciji/istjecanja CSL-a
Cijepljenje zdravih osoba starijih od 65 godina protiv pneumokoka nije predviđeno Programom 2.

HZJZ je objavio i tablicu preporuka za cijepljenje odraslih osoba protiv pneumokokne bolesti.

Izvor: nacional.hr

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!