Izlaganje koje daje odgovore: Sve prednosti biljnih proteina

Koronavirus nije zaustavio udrugu Prijatelji životinja da bude i dalje vrlo aktivna pa iz Udruge najavljuju edukativno besplatno izlaganje o prednostima biljnih bjelančevina, koje će se održati u srijedu 27. siječnja 2021. s početkom u 19:30 sati na njihovoj Facebook-stranici. „Kakve god bile vaše dosadašnje navike, jedno je sigurno – ovo zanimljivo predavanje svakako je za vas jer vam Marko Samardžija i Ivana Martinec donose odgovore na konkretna pitanja”, poručuju Prijatelji životinja.   

Dodaju da će se na predavanju, u sklopu mjeseca koji obilježava popularni Veganuary, govoriti o prednostima biljnih bjelančevina, njihovim dobrobitima za ljudsko tijelo u svakodnevnim aktivnostima, pozitivnom utjecaju na sportaše i vježbače, kao i sve osobe koje se bave nekim oblikom fizičke aktivnosti te gdje se sve mogu pronaći biljne bjelančevine i kako ih kombinirati za najbolje rezultate.

Teme vezane za bjelančevine i njihovu kvalitetu globalno postaju sve popularnije, pa se i na tržištu svakim danom sve više izdvajaju i prednjače biljne bjelančevine. Ljudi diljem svijeta prepoznali su njihove prednosti i uočavaju da na uravnoteženoj veganskoj prehrani profitiraju svi – od sportaša i vježbača koji postižu sve bolje rezultate do osoba koje su odlučile u svoj život unijeti konkretne promjene koje će rezultirati boljim izvršavanjem svakodnevnih aktivnosti.

Marko Samardžija i Ivana Martinec vode etički i ekološki fitness brend kojemu je cilj pojednostaviti i približiti fizičku aktivnost i zdravu prehranu svim ljudima. Svakodnevno se i predano zalažu za poboljšanje ljudskoga zdravlja, bolji odnos prema hrani i prihvaćanje fitnessa kao načina života. 

Online predavanje održava se za vrijeme trajanja svjetske kampanje Veganuary za koji se ovaj mjesec prijavilo 500 000 ljudi. Prijatelji životinja pozivaju sve zainteresirane da izazovu svoje poznanike da obogate svoje znanje, dobiju nove informacije prijavom na Vege izazov, hrvatsku verziju Veganuaryja,  i tako započnu svoju najbolju ovogodišnju pustolovinu. Marko i Ivana 10 % svojeg ukupnog mjesečnog profita doniraju Prijateljima životinja, a prijavom na Vege izazov na  www.veganopolis.net dobiva se usluga besplatnog savjetovanja i pomoći oko prehrane.    

Prijatelji životinja poručuju da je Veganuary u punom jeku diljem svijeta. Mnogi veliki i mali proizvođači najavili su nove veganske proizvode kojima žele privući sve. Zanimanje za veganske proizvode nikada nije bilo veće, a više nego ikad ulaže se u istraživanja u nove procese stvaranja biljnih burgera, medaljona, ćevapa, kobasica, vrhnja, sireva, mesa, sladoleda, mlijeka i drugih proizvoda isključivo od biljnih sastojaka. Budućnost je pred vratima i siječanj je izvrstan mjesec za pozitivne promjene koje nudi Veganuary. Stoga ne treba čekati, već iskoristiti priliku za edukaciju i nove izazove.

Više informacija o izlaganju može se pronaći na Facebook-eventu Prijatelja životinja i na www.prijatelji-zivotinja.hr
Fotografije slobodne za korištenje i priopćenje za medije preuzmite OVDJE
⬇️ Proteinski recepti Marka Samardžije i Ivane Martinec ⬇️
Zapečeni grah sa sejtanom
(visokoproteinski obrok jer sadrži grah, sojine komadiće i sejtan – namirnice bogate proteinima)

Zapečeni grah: U loncu (ili tavi) na nekoliko kapi ulja i malo vode pirjati 1/3 poriluka i mrkvu dok ne omekšaju. Dodati grah (npr. dvije velike konzerve crvenog graha, svaka 480 g), narezani krumpir (oko 4 krumpira srednje veličine), sojine komadiće, pasiranu rajčicu i vodu pa promiješati. Začiniti po želji (npr. sol, češnjak, dimljena i obična paprika, origano). Prokuhati 10-ak min da se sastojci povežu i dodatno omekšaju. Prebaciti u dublju posudu za pečenje i zapeći dok se ne stvori korica i krumpir ne bude mekan.
 
Odrezak od sejtana: Sejtan izrezati na tanje ploške i marinirati nekoliko minuta u sojinom umaku sa začinima po želji (npr. češnjak, dimljena paprika…). Ispeći na tavi obje strane dok se ne stvori korica.
Salata s pečenim seitanom
(zdrav životni stil ne utječe samo na tijelo već mijenja i naš um, stav i raspoloženje)

U salatu idu: svježa rikola, rajčica, grah iz konzerve ili kuhani, blago zapečeni luk i poriluk, dimljeni tofu, veganska feta i krutoni (tostirane kockice kruha). Sve pomiješati i začiniti prema želji, uz sejtan koji se samo ispeče na tavi sa začinima prema želji. Može se dodati i veganska majoneza.  
Pratite nas na društvenim mrežama!