Jedna od najstarijih žena u Hrvatskoj napunila je 105 godina i podijelila svoje tajne

Margarita, koja je najstarija stanovnica Preka na otoku Ugljanu u zadarskom arhipelagu, samo je jednom u životu posjetila liječnika, davne 1937. godine zbog visoke temperature. Koja je njezina tajna?

Život ‘tetki Riti’ nije bio lak. Odrasla je bez oca, koji je umro pet dana prije njenog rođenja, bake, koja je umrla od španjolske gripe kad je imala tri godine i bez braće i sestara. Također je rano ostala bez majke i preživjela bombaški napad.

Margarita je rođena u Austro-Ugarskoj, a živjela je u Kraljevini Hrvata, Srba i Slovenaca, zatim u Kraljevini Jugoslaviji, Italiji, Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, Jugoslaviji i Hrvatskoj. Ukupno sedam zemalja, ali nikad nije otišla puno dalje od rodnog otoka i Zadra.

U mladosti je prala odjeću i najbolje godine provela radeći kao kućna pomoćnica u obitelji u Zadru. Nikad se ne bi udala i nikada nije imala djece.

Spletom okolnosti, kad se početkom devedesetih vratila na rodni otok Ugljan u svojim 80-ima, život je dobio novi smisao kada su je primili daleki rođaci, obitelj Dorkin-Gregov, koja se vratila iz Amerike i ona je postala dio obitelji do danas.

“Ostala je sama, bez ikog”, rekao je Vlatko Dorkin za HRT .

“Teta Rita je dobrog zdravlja, vesela i sretna. Slabije vidi i više ne izlazi van ni u dvorište jer se boji pada. Svake nedjelje gleda misu na TV-u, cijeli dan sluša vijesti i glazbu na radiju u svojoj sobi i moli se. Hrani se zdravo, ima izvrstan apetit, a nakon svakog ručka i večere popije čašu Vlatkove domaće bevande (crno vino i voda), rekla je Evelin, koja se osjeća poput svoje unuke, za lokalni portal Naši Školji .

“Bog je uvijek bio velik i pazio me!”, Rekla je Margarita nakon što je prošla 100 godina.

Njezino ime Margarita znači biser i definitivno je jedan od bisera Jadrana.

Najstarija živa osoba u Hrvatskoj, Josip Kršul , u prosincu je napunio 109 godina.

Izvor: croatiaweek.com

Foto: Naši Školji

Pratite nas na društvenim mrežama!