Jeste li čuli za curubu?

Curuba je tropska voćna vrsta, ubraja se u porodicu Passifloraceae koja obuhvaća više od 600 vrsta, od kojih je 20-ak jestivo. U ovoj porodici je više rodova, među kojima i Passiflora, u koji osim curube, spadaju i poznatije žuta i ljubičasta marakuja (Passiflora edulis).

Latinski nazivi curube koji su u upotrebi su: Passiflora tarminiana, Passiflora mollissima i Passiflora tripartita var. mollissima. Na engleskom jeziku se uz naziv curuba koristi i “banana passion fruit” te “banana granadilla” što bi se prevelo kao “banana marakuja”, zbog oblika ploda, jer ostale vrste marakuje imaju okruglast plod. U nekim područjima uzgoja ove vrste koriste se i drugi nazivi, pr. “banana poka” na Hawajima. Ponajviše se uzgaja u Južnoj Americi (u dolinama Anda, odakle je i podrijetlom, od Venezuele i Kolumbije do Perua i Bolivije), a proširena je i do SAD-a (California, Hawaii), Australije, Novog Zelanda, JAR-a, Indije itd., na sve kontinente, izuzev Antartike. U Južnoj Americi uzgoj traje gotovo tijekom cijele godine, plodovi se izvoze u Europu.

Uzgoj sličan kao kod vinove loze

 Tip ploda je boba, duguljasto ovalnog oblika, sličan plodu banane, stoga je jedan od naziva ove vrste i banana marakuja (za razliku od ostalih vrsta marakuje čiji je plod okruglog oblika).

Plod je krupan, prosječne mase 40-150 g, 5-15 cm dužine, 3-5 cm širine. Kora ploda je tanka, glatka, kožasta, zelenkastožuto-narančaste boje. Pulpa je narančaste boje, želatinozna, okružena s puno malih, crnih sjemenki, aromatična je, punog, intenzivnog, kiselijeg okusa. Pulpa i sjemenke su jestive (60-70 % ploda), a kora se može upotrijebiti za hranidbu životinja. Plodovi se beru sa stabla kad su potpuno sazreli i tamnije obojeni ili se skupljaju s tla, nakon što sami padnu. Mogu se skladištiti duže vrijeme, na sobnoj temperaturi.

Nije dostupno puno podataka o sastavu i upotrebi plodova curube, ali u posljednje vrijeme sve više dobiva na važnosti, kao voćna vrsta visokog potencijala, za različiti spektar upotrebe.

Osim u hortikulturne i prehrambene svrhe, ova biljka se može upotrebljavati i u prerađivačkoj, medicinskoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji, zbog vrijednih bioaktivnih spojeva koje sadrži. Plodovi se uglavnom konzumiraju u svježem stanju, ali se mogu upotrebljavati i za spravljanje sokova, sirupa, različitih slastica i deserata, džemova, sladoleda, voćnih salata i ostalog.

Niske je kalorijske (oko 25 kcal/100 g), a visoke nutritivne i zdravstvene vrijednosti.  Pokazalo se da neki spojevi sadržani u lišću ove voćne vrste, imaju ljekovito djelovanje, koriste se u spravljanju pripravaka za smirenje, kao i za poboljšanje cirkulacije, imaju i protuupalno djelovanje. U kozmetičkoj industriji koristi se ulje iz sjemenki.  Uzgoj ove vrste u našim uvjetima moguć je samo u zaštićenim prostorima, uz kontrolu uzgojnih parametara.

(Gospodarski list)

Pratite nas na društvenim mrežama!