Još uvijek možete posjetiti izložbu "Od cehova do Čelika i nakon"

Sredinom mjeseca prosinca 2020. godine, u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci otvorena je izložba o nekadašnjoj križevačkoj tvornici Čelik naslovljena “Od cehova do Čelika i nakon”. Na otvorenju izložbe ravnateljica muzeja Tea Hatadi istaknula je da je projekt nastao još 2019. godine te zahvalila svima koji su se odazvali. Najavila je i održavanje predavanja koja bi se trebala održati ove godine u siječnju.
Izložba je za javnost otvorena svaki dan od 10-13 sati, subotom od 10-12, a za razgled izložbe u poslijepodnevnim satima zainteresirani posjetitelji se trebaju najaviti u Gradski muzej.

Kako je najavila ravnateljica muzeja Tea Hatadi, izložba će se moći razgledati sve do kraja siječnja, a ako situacija s koronom ne bude bolja, postoji mogućnost da se produži.

Podsjetimo, izložba „Od cehova do Čelika i nakon“ obuhvaća povijest i povijesnu građu vezanu za obradu željeza u Križevcima od cehovskih udruženja sve do Strojoremonta i “uspona i pada” jednog od najmoćnijeg industrijskog diva svog vremena – Čelik Križevci. Ovom izložbom podsjeća se na šezdeset godina od osnutka Čelika i trideset godina od raspada, pa je ova godina na neki način dupla obljetnica vezana za Čelik. Zahvaljujući donacijama i posudbama sugrađana ova izložba obogaćena je mnogobrojnim predmetima i uspomenama koje opisuju ne tako daleku povijest. Pokretač izložbe je publikacija „Kako se kalio Čelik“ objavljena povodom dvadesete obljetnice osnutka tvrtke, koja je i dandanas najbolji svjedok nastanka i razvoja Čelika sve do početka kriznih 1980-ih.

Tekstovima na izložbi je predočena povijest tvrtke, ali što je još važnije i uloga Čelika u društvenom životu Križevaca i njegovih stanovnika. Od brojnih izloženih muzejskih eksponata svakako vrijedi istaknuti cehovsku zastavu Velikog ceha iz 1859., nedavno restauriranu u Gradskom muzeju Varaždin. Kao dio izložbe predstavljena su djela suvremenih umjetnika koji su se bavili ili se bave temom industrije i radništva, te radovi križevačkih autora “Čelikovaca”

Autorica koncepcije: Tea Hatadi, Kustosi izložbe: Tea Hatadi, Ozren Blagec, Stručni suradnici: Jelka Vukobratović, Sandro Novosel, Gosti predavači: Branko Franceschi i Alma Trauber.

ji/šv/radiokriževci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!