Marijana Šatrak, predsjednica KLK-a: iako u otežanim uvjetima zbog korone, članovi Križevačkog likovnog kruga vrijedno su radili

Iako je u 2020. godina bio otežan rad mnogim udrugama, članovi Križevačkog likovnog kruga nastojali su provesti aktivnosti koliko god su to mogli i predstaviti svoje radove sugrađanima u Križevcima, ali i šire. Predsjednica KLK-a Marijana Šatrak ističe da se u 2020-toj godini uz 42-je stalnih članova upisalo i 10 novih, mlađih članova. Bio je raspisan natječaj i za upis juniora na koji se prijavio veliki broj djece. »Morali smo napraviti raspored i uzimati djecu od 2. do 8. razreda. Upisalo se 26 juniora, bilo bi ih još i više, ali nam tada nisu dozvoljavale mjere za održavanje radionica u zatvorenom prostoru. To su pretežno djeca koja su već prošla neku obuku, školu slikanja kod prof. Igora Brkića, vole slikati i kad su ušli u naš prostor, vidio se sjaj u očima dok su gledali naše slike i upoznavali nas starije članove.« – kaže Marijana Šatrak.


Predsjednica KLK-a podsjeća da su u lipnju održane dvije radionice s juniorima. U srpnju su imali i prvu mini-koloniju gdje su juniori crtali svoje viđenje križevačkih veduta. Slike su bile izložene na pop-up izložbi u atriju Gradskog muzeja.

Kako se zbog korone nisu mogle odvijati zacrtane aktivnosti, 2020-ta godina iskorištena je za uređenje prostora Križevačkog likovnog kruga koji je time poprimio puno ljepši, galerijski izgled. No, održali su izložbu »Veliki i mali slikari svome gradu«, pop-up izložbu »Recentno«, oživjeli grad u ljetnim mjesecima, imali izložbu u rujnu za Dane svetog Marka Križevčanina kojoj je prisustvovalo 65 autora, likovnu koloniju u rujnu na Kalniku, sudjelovali na humanitarnim kolonijama na Martinu na Muri, Brezničkom Humu, županijskoj koloniji u Glogovcu, u Đurđevcu itd.

-»Uvijek se rado odazovemo humanitarnim kolonijama i akcijama i darujemo slike. To je ono najmanje što možemo pokloniti, što radimo iz ljubavi, iz srca« – kaže Marijana Šatrak.

Članovi KLK-a rade u raznim tehnikama: olovkom, akvarel, ulje na platnu,
akril, rezbarenje i paljenje drva.
Napravljen je i plan rada i aktivnosti za 2021. godinu.

-»Unaprijed ne znamo koliko ćemo moći ostvariti, koliko će nam se zbog korone dozvoljavati. Planiramo ove godine ponovo upisivanje juniora i potvrđivanje starih članova. Oni će imati svoju mini-koloniju, radionice, pop-up izložbu, a mi odrasli imamo višegodišnje programe, ali i nove.« – napominje Marijana Šatrak.

U planu je izložba u parku na Nemčićevom trgu za Dan Grada u znak sjećanja na slikara Marcela Jelaka, zatim uz Križevačko veliko spravišče, radionice na otvorenom u srpnju, pop-up izložba za juniore, izložba za odrasle članove, uz blagdan Svetog Marka Križevčanina, prijateljske kolonije, humanitarne kolonije, radionice u prostoru KLK-a, sudjelovanje na Hrvatskom saboru kulture gdje je član KLK-a Martin Vujić osvojio nagradu za najbolji portret. »Nadam se da će ova godina biti bolja, jer programe imamo, ideja imamo.
Želja nam je ove godine krenuti s uređenjem dvorišta KLK-a da možemo raditi i na otvorenom mi odrasli, ali i sa djecom« – izjavila nam je Marijana Šatrak te najavljuje da upravo imaju akciju prikupljanja donacija za stradale u potresu. Prikupljaju se donacije za dva člana likovne udruge Silikum iz Topolovca kod Siska pa su pozvani Križevčani da dođu u prostor Križevačkog likovnog kruga u Ulici Ivana Zakmardija Dijankovečkoga 5 i daju svoj doprinos, a zauzvrat su im vrijedni članovi Križevačkog likovnog kruga pripremili predivne slikarske radove.
Akcija se provodi utorkom od 10 do 12 i četvrtkom od 17 do 19 sati.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!