Markotić poručila: “Sad već imamo tri nova soja korone, najnoviji je iz Brazila”

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Fran Mihaljević’ Alemka Markotić u petak je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite govorila o novim sojevima virusa.

Jasno je da je cijeli stručni svijet zabrinut pojavama mutiranih sojeva virusa. Brže se širi, dokazala se i treća varijanta koja je krenula iz Brazila”, rekla je na početku Markotić.

“Najprije se nova varijanta pojavila u Ujedinjenog Kraljevstva u rujnu i već trećeg tjedna porast broja inficiranih je bio preko 50 posto. Sljedeća varijanta je iz Južne Afrike i, dakle, najnovija je u Brazilu. A čini se da bi taj virus mogao izbjeći i dijelom odgovor antitijelima, bilo da su dobivena zarazom ili cijepljenjem…”, dodala je.

Alemka Markotić kaže da se još premalo toga zna. Ono što dosad znamo, odnosno čini se, da soj iz Ujdinjenog Kraljevstva nije izazvao veći broj smrtnosti i teže bolesti, ali velikim pritiskom na zdravstveni sustav, osobito ako virus uđe u populaciju čiji se imunosustav ne može boriti jer ima karcinome, definitivno se povisuje smrtnost”, kazala je.

Poručila je da su se svi znanstvenici složili da treba povećati sekvenciranje i praćenje pojava mutanata i biti jako oprezan. “”Moramo biti oprezni, zimsko razdoblje je, virusi se tako šire brzo. S ovim mutacijama imamo određene spoznaje, ali ne znamo koliko su se te varijante pojavile i u kojim dijelovima svijeta, koliko utječu na kliničku sliku, koliko može utjecati na smrtnost. Prvi rezultati su bili ohrabrujući, ali treba i dalje pratiti kako će djelovati cjepiva. S ovim novim varijantama smo negdje na početku, kao i prije godinu dana, kad nismo znali puno toga o koronavirusu. Izniman oprez je potreban, mjere distance, maske, sve ono što prakticiramo već gotovo godinu dana. To smo razgovarali s europskim kolegama jučer”, zaključila je Markotić.

Izvor: nacional.hr

Foto:

Pratite nas na društvenim mrežama!