Na današnji dan u prošlosti – 23. siječnja

Niže možete pročitati koja zbivanja prate prošlost na današnji dan.

Prvo katoličko sveučilište u SAD uspostavljeno je 1789. godine u samom srcu Amerike, glavnom gradu Washingtonu. Još je nekoliko značajnih događaja obilježilo povijest SAD upravo na ovaj dan, kao naprimjer 1849. godine kada je prva žena uspjela dobiti titulu liječnika, Elisabeth Blackwell. Također, na današnji dan 1907. godine prvi je Indijanac ušao u Senat, Charles Curtis iz Kansasa.

Od poznatih osoba koje su rođene na današnji dan treba spomenuti francuskog slikara Edouarda Moneta, princezu Carolinu od Monaka, glumicu Chitu Riveru te glumce Humphreya Bogarta, Jeanne Moreau, Rutgera Hauera i Tiffany-Amber Thiessen (“Beverly Hills 90210”).

Islamski kalendar stupio je na snagu upravo na današnji dan 638 godine, prema odredbi drugog kalifa Umara, a računa se od prve Hidžre, tj. selidbe proroka Muhameda iz Meke u Medinu. Islamski kalendar sastoji se od 12 lunarnih mjeseci, pa je 11 dana kraći od gregorijanskog. Trenutno je 1430. godina nakon Hidžre po islamskom kalendaru.

Najgori potres koji je zabilježen u povijesnim knjigama dogodio se na današnji dan 1556. godine u kineskoj pokrajini Shansi. Razorna snaga ubila je nevjerojatnih 830 tisuća ljudi, što je zastrašujuća brojka sama po sebi, no kad se uzme u obzir da je pogodio potpuno ruralnu pokrajinu, gotovo je nemoguće zamisliti magnitudu kojom je taj potres udario.

Hladni rat možda je najviše obilježio bijeg Kima Philbyja u SSSR. Visoki dužnosnik britanske obavještajne službe, plavokrvni polaznik elitnih sveučilišta i prirodni vođa godinama je izdavao najveće tajne Rusima, a kada je otkrivena njegova skupina odlučio se pobjeći u Moskvu.

Foto: Arhiva RKŽ
Izvor: metro-portal

Pratite nas na društvenim mrežama!