Na terenu na Baniji i danas radi skoro dvije tisuće pripadnika interventnih snaga. Danas stiže 70-ak kućica iz Turske

“Samo u protekla 24 sata podijeljeno je 12.600 tona hrane, 18.580 toplih obroka za stanovništvo i 2.377 obroka za operativne snage na terenu”, istaknuo je načelnik Stožera, potpredsjednik Vlade RH, ministar Tomo Medved, gostujući u emisiji “Hrvatski radio za Banovinu”.
Jučer je podijeljeno 86 grijalica i pet agregata, te je provedeno 295 usluga psiho-socijalne pomoći a samo u protekla 24 sata posjećeno je 111 sela i zaselaka, izvijestio je nadalje Medved, čelni čovjek stožera civilne zaštite za saniranje posljedica potresa.

Zahvalio je svim ugostiteljima i obrtnicima koji su se odmah nakon razornog potresa angažirali u distribuciji prehrane stradalnicima, istaknuvši kako je sada prioritet analizirati postojeći sustav prehrane na potresom zahvaćenom području.

“Mi sada imamo obvezu osmisliti i pronaći održiv i zakonski prihvatljiv način dugoročnog osiguranja prehrane, i stoga nam je prioritet u ovim danima osmisliti taj koncept. Narod na području koji je stradao neće ostati bez potpore, a poglavito ne bez osigurane prehrane”, dodao je.

Na terenu angažirano 1.914 pripadnika interventnih snaga

Medved je izvijestio da je trenutno na terenu na području Sisačko-moslavačke županije angažirano 1.914 pripadnika interventnih snaga, Civilne zaštite, Hrvatske vatrogasne zajednice, Gorske službe spašavanja, Hrvatskog Crvenog križa, policije, Hrvatske vojske, inženjera, statičara.

Pozvao je sve ljude stradale u potresu koji su u potrebi, te nemaju siguran smještaj i prenoćište, da se jave u županijski stožer u Sisku, te gradske stožere, poglavito u Petrinji, gdje su, u Ulici braće Hanžek 19 postavljena četiri kontejnera koja će danas ili sutra biti osposobljena za rad gradskih službi s pučanstvom.

Naglasio je kako se aktivno radi na tome da se svim gospodarskim subjektima omogući nesmetan rad, te su tijekom jučerašnjeg dana 22 osobe izmještene u lječilište u Topusko, pet je osoba smješteno u domove, dok će ostale osobe biti smještene u privremene domove i mobilne kućice koje su već dodijeljene.

Izvor: novilist.hr

Foto: HCK

Pratite nas na društvenim mrežama!