Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježiti će se 23. siječnja 2021.g DANOM MIMOZA

Mjesec siječanj posvećen je ženskom zdravlju. U tijeku je Europski tjedan prevencije raka vrata maternice. Republika  Hrvatska će svoj Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježiti 23.1.2021.g DANOM MIMOZA. Ove godine mimoze će se „žutjeti „ najčešće u digitalnom i tiskanom obliku. Ovom kampanjom, evo 14. put za redom,  skrećemo pozornost na činjenice kako poznajemo  uzrok ovog sijela raka, možemo ga lako spriječiti, a unatoč  tome još uvijek je prisutan i to najčešće kod mladih žena.

Dokazani uzrok  raka vrata maternice  je virus- HPV ( humani papiloma virus). On je sveprisutan oko nas i većina  nas bude u doticaju s njime. Prenosi se spolnim kontaktom.  Neki  od nas obole i mogu dobiti rak. Srećom,  imamo lako dostupne metode dokazivanja HPV-a i promjena koje on uzrokuje u tijelu. To su Papa test i HPV molekularni test kojima možemo na vrijeme otkriti promjene na vratu maternice, tzv. predstadije raka. Još važnije,  dostupno  nam je i cjepivo kojim  sprečavamo  zarazu. 

Unatoč tome u R Hrvatskoj jedna žena oboli svaki dan, a svaki treći dan jedna žena umre od ove vrste raka. Rak vrata maternice treći je po učestalosti kod žena  u dobi od 30 do 49 godina, odmah iza raka dojke i štitnjače. 

Svjetska zdravstvena organizacija donijela je 2020.g. strategiju o ubrzanoj eliminaciji raka vrata maternice s ciljem da u desetogodišnjem razdoblju 90% djevojčica do 15 . – te godine života bude cijepljeno,  te da 70% žena do 35 godine života bude obuhvaćeno nacionalnim probirom. Strategijom se preporuča ginekološki pregled  1x godišnje uz Papa test i HPV test prema preporuci ginekologa.

U našoj zemlji cijepljenje protiv HPV virusa je besplatno i dobrovoljno za djevojčice i dječake i provodi se u osmom razredu osnovne škole. Ovisno o dostatnosti cjepiva mogu se cijepiti i stariji, do 25. godine života. Sve što treba znati o sprečavanju raka vrata maternice  može se saznati i na novoj internetskoj stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pod nazivom „NEĆU RAK“. 

U današnje doba pandemije, kad više nego ikad znamo o virusima i zarazama,  potrebno je znati  i sve o HPV – u i  raku vrata maternice. Potrebno je provoditi mjere prevencije, brinuti o svojem zdravlju, zdravlju svoje djece i bližnjih.

Liga protiv raka koprivničko- križevačke županije

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!