Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1309

U Temi Krugova slušamo snimku drugog dijela predavanja Gorana Mileka, profesora geografije, o njegovom putovanju Norveškom, koje je održao 17. listopada 2020. godine na 9. Pinklec festu u Križevcima. Slušamo o muzejima u Oslu i o Vikinzima.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Vjetar u vrbama Michela Plessixa, knjiga za mlade je Tišina prekrivena lišćem Tihomira Mraovića, na odjelu beletristike Bagdadski čopor Briana K. Vaughana, a na stručno-znanstvenom odjelu Zov dalekih obala: Knjiga 2: Tihi ocean 1: Od Paname do Australije: Jedrilicom oko svijeta Nenada Vlahovića.

U Vijestima Krugova govorimo o izložbama, muzejima i kinima, te kako uspijevaju funkcionirati u vrijeme pandemije i potresa, a onda i kako se živjelo u Pompejima prije skoro dva tisućljeća.

Na današnji datum rođeni su Umberto Eco, Nina Vavra i Janica Kostelić, patentiran je parni stroj, otkrivene su X-zrake, prvi su koncert imali Zagrebački solisti, umrli su Marko Marulić, Julije Klović, Max Born i Harold Clayton.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo “inventuru” događanja 2020. godine.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Ludwiga van Beethovena u izvođenju Zagrebačkih solista, Edvarda Griega, grupe Shadows, pjevanje Johnnyja Adamsa, te Amire Medunjanin uz Zagrebačke soliste.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1309 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 5. siječnja od 17 do 18 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže

Pratite nas na društvenim mrežama!