Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1311

U Temi Krugova slušamo završetak predavanja Gorana Mileka, profesora geografije, o njegovom putovanju Švedskom, koje je održao 17. listopada 2020. godine na 9. Pinklec festu u Križevcima. 

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Majstorica Nola popravlja tatu Silvije Šesto, knjiga za mlade je Ivana: Ilustrirana biografija Ivane Brlić Mažuranić Tomislava Zagode, na odjelu beletristike Dobrodošli u Ameriku Linde Bostrom Knausgard, a na stručno-znanstvenom odjelu Život na našem planetu: Moje svjedočanstvo i vizija budućnosti Davida Attenborougha i Jonnieja Hughesa.

U Vijestima Krugova govorimo o 120. obljetnici Samoborčeka, o poetsko-dokumetarnom videu Igora Grubića, o novom arheološkom otkriću u Egiptu, o novostima iz Rijksmuseuma, te o pjesmi koja je izostala iz filma 2000: Odiseja u svemiru.  

Na današnji datum rođeni su James Watt, Auguste Comte, Edgar Allan Poe, Paul Cézanne, Hiram Bingham, Ljerka Šram, Milan Begović, proizvedena je posljednja “buba” u Europi, umrli su Branislav Nušić, Pierre-Joseph Proudhon i Hedy Lammar, preminuo je češki student Jan Palach. 

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo odgodu lansiranja nove serije satelita iz projekta Starlink i planove istraživanja Jupitera i njegove okoline. 

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Giuseppea Verdija, Carla Perkinsa, Janis Joplin, Ingwieja Malmsteena i grupe Roxette. 

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1311 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak 19. siječnja od 17 do 18 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pratite nas na društvenim mrežama!