Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1312

U Temi Krugova slušamo početak predavanja o klimatskim promjenama koje je meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar održala u Gradskoj knjižnici u Križevcima 1. listopada prošle godine na prvoj tribini 16. Culture Shock Festivala.  

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Fantastični gospodin lisac Roalda Dahla, knjiga za mlade je Kako dokazati da postoje vilenjaci: I druge čarobmatičke priče Jadranke Klepac, na odjelu beletristike Ni svi kitovi ne lete Afonsa Cruza, a na stručno-znanstvenom odjelu Zapisi o nervoznom planetu Matta Haiga.

Na današnji datum rođeni su Đuro Pulitika, Maria Augusta von Trapp i Paul Newman, sklopljen je mir u Srijemskim Karlovcima, Sankt Peterburg postao je Lenjingrad, Vaclav Havel izabran je za predsjednika Češke Republike. Umrli su Edward Jenner i Ava Gardner.

U Vijestima Krugova saznajemo kako se ukradeni vrijedni predmeti vraćaju preko ispovijedi, što su arheolozi pronašli u Šibeniku, koje su novosti u Hrvatskom školskom muzeju i Muzeju za umjetnost i obrt. Imamo i vijesti o novom programu u projektu Future Hub Križevci i o Noći muzeja u križevačkom muzeju ovoga petka. 

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo novosti u opažanju nedavno otkrivene nove zvijezde u zviježđu Perzej. 

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Antonija Vivaldija, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Frana Lhotke, Stephana Grappellija, Michela Legranda uz pjevanje Noela Harrisona, te grupa Queen i Simon and Garfunkel.  

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1312 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 26. siječnja od 17 do 18 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Pratite nas na društvenim mrežama!