Nakon prvobitnog šoka, na Banovini sada vlada energija puna optimizma

Loša se godina mora završiti dobrim djelom. S tom su mišlju u neformalnoj udruzi Lege za djecu superjunake pokrenuli akciju prikupljanja nužnih potrepština za potresom postradalo područje Banovine. Pozvali su Osječane na akciju, a odgovori su bili znatno iznad očekivanih.
“Bili smo spremni prihvatiti donacije za jedan osobni automobil, no vrlo brzo se pokazalo kako smo napunili i veliki kombi i da bi još puno toga ostalo. Tada smo čuli da naš lega Darko Zec svoju kamp-kućicu iz Vinkovaca namjerava odvesti na to područje, pa smo se brže-bolje organizirali i, sve što nije stalo kod nas, odvezli u Vinkovce i tako napunili i kamp-kućicu”, priču započinje član udruge Mirko Vukotić. Poznato je da su on, Igor Toman i Ivica Lenard, kao najjaktivniji članovi ove udruge, već u nekoliko navrata na lijep način humanitarno pomogli. No prije nego što su krenuli, kontaktirali su Roberta Mužara, člana JPVP-a Osijek, koji je ondje već na terenu, kao i Nenada Kadovića, koji je otišao pomoći rodbini, kako bi pitali što je najpotrebnije.

“Na potresu pogođenom području Banovine pristiglo je kroz različite oblike humanitarne pomoći dovoljno hrane, vode i odjevnih predmeta i deka, sada je pak potreba za građevinskim ceradama i folijama, smještajnim objektima i grijalicama. Situacija je takva da su one kuće koje su bile stare sada općenito neuvjetne za život. No kod novijih kuća štetu na krovu su napravili urušeni dimnjaci, pa nakon njihova uklanjanja, a to ondje rade osječki vatrogasci, rupe treba zaštiti folijama. A toga dolje nema. S druge strane, kako se u takvim kućama više ne smije ložiti, potrebne su grijalice kako bi se moglo živjeti. Za one koji su ostali bez kuća i stanova potrebni su kontejneri, kamp-kućice”, priča nam Mirko. Kada se pročulo da “ide dolje”, zamoljen je od članova udruge CeliVita da na dvije adrese, s imenom i prezimenom, dostave paket proizvoda bez glutena. “Jedna od te dvije adrese je bila kod gospođe Slavice, koja nas je i sama uputila komu što od njezinih susjeda da odnesemo. Naposljetku, sve što nismo isporučili ostavili smo kod nje, jer ocijenili smo da će se oni međusobno najbolje organizirati”, prepričava svoje dojmove Mirko i zahvaljuje Mirti, Ivani, Suzani, Garmazima, AutoCoolu, Tatjani, Ivanu i HOK-ovcima, ExtremeSportu, Nenadu, Ambi i Čarobnjacima, Robiju, Viktoru i Didinom konaku… i svima koje sada, pod dojmom prikupljenog nismo spomenuli.

Slična priča je i ona mještana Višnjevca. Potaknuti inicijativom lokalne organizacije HDZ-a u vrlo kratkom roku prikupljene su potrepštine za dva kombija. Jedan, s prikupljenom odjećom, usmjeren je prema Crvenom križu, a drugi s prehrambenim proizvodima i higijenskim potrepštinama je izravno odvezen do stradalih.

“Odlučili smo se obići okolna, manja mjesta, Hrvatski Čuntić, Prnjavor Čutnički, Dragotinci, Jabukovac… koja su također teško stradala, a možda se neće naći u prvom fokusu pomoći, i izravno smo dostavljali ono što je tim ljudima bilo potrebno”, kaže Ivan Barišić, koji je u ime svojih sumještana odvezao prikupljenu donaciju.

Oba sugovornika vratila su se utješena. Kažu kako u stradalom kraju, unatoč svemu, vlada dobra energija. Nakon prvobitnog šoka i spoznaje o katastrofalnim razmjerima štete, sada se svi s puno optimizma okreću prema naprijed i obnovi. 

Izvor: Glas Slavonije – Dario Kuštro, Foto: SVEN VUKOTIĆ)

Pratite nas na društvenim mrežama!