Nema posjetitelja – nema novaca. Louvre bilježi gubitak od čak 90 milijuna eura

    Da je pandemija Covid-19 pogodila apsolutno svaku sferu našeg društva i življenja dokazuje i slijedeći podatak koji nam stiže iz najpoznatijeg pariškog muzeja. Muzeja Louvre. Muzeja čiju bi ljepotu svatko od nas trebao doživjeti barem jednom u životu. I da imamo priliku, to nećemo moći učiniti do daljnjega jer muzej zbog pandemije koronavirusa koja u Francuskoj ne jenjava ostaje i dalje zatvoren. Slavni muzej do današnjeg dana svoja vrata drži zaključana već šest mjeseci. Brojke govore da je broj posjetitelja pao sa 9,6 milijuna u 2019.godini na 2,7 milijuna prošle godine. Tri četvrtine posjetitelja ovog poznatog francuskog muzeja dolazi izvan Europe. Najviše posjetitelja dolazi upravo iz Kine i Sjedinjenih država. Sasvim je jasno da je udio stranih posjetitelja lani dramatično pao, posebice od kraja veljače do konca godine. Louvre je bio zatvoren gotovo četiri mjeseca u proljeće i još dva u zimi.

U ovoj priči je bitno za napomenuti da se Louvre u iznosu od 50 posto financira sam i uprava muzeja tvrdi da mu gubitak u 2020. godini iznosi 90 milijuna eura. Otprilike pola toga iznosa pokriti će upravo država Francuska. 

Moramo priznati da nam za vrijeme pandemije fali dosta toga, a kultura i kulturna događanja je također jedan dio kojem se jedva čekamo vratiti. I možda jednog dana uživo uživati u svemu onome što nudi Louvre.

im/ radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!