Noć muzeja u Križevcima – razgledavanje muzeja uz epidemiološke mjere

U ovim specifičnim uvjetima Gradski muzej Križevci i ove se godine uključio u obilježavanje tradicionalne Noći muzeja. Zbog pandemije većina programa održana je virtualno, no kao i svake godine posjetitelji su mogli od 18 – 21 sat obići stalni postav Gradskog muzeja Križevci uz pridržavanje svih epidemioloških mjera te uz ograničeni broj posjetitelja. Imali su priliku razgledati Arheološku zbirku, Zbirku starog oružja, Kulturno-povijesnu zbirku, Etnografsku zbirku, Sakralnu zbirku te Cehovsku zbirku i sobu posvećenu znamenitim Križevčanima.


Također u vremenu od 18 – 21 sat u prostorima Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci, mogli su razgledati izložbu Od cehova do Čelika i nakon, također uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera. Postav izložbe se proteže kroz četiri izlagačke prostorije Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci, a na izložbi su se uz tekstove kojima je predočena povijest cehova i tvrtke “Čelik”, kao i uloga Čelika u društvenom životu Križevaca i njegovih stanovnika, mogli vidjeti predmeti iz fundusa stalnog postava Gradskog muzeja Križevci. Od brojnih izloženih muzejskih eksponata svakako vrijedi istaknuti cehovsku zastavu Velikog ceha iz 1859., nedavno restauriranu u Gradskom muzeju Varaždin, zatim cehovske povelje Velikog ceha iz 1646. i 1819. godine, cimere križevačkih kovača i bravara te cehovske protokole iz 19. stoljeća. Tvornica “Čelik” predstavljena je predmetima prikupljenim donacijama – sportskim peharima, plaketama i diplomama koje svjedoče o bogatom sportskom i kulturnom životu „čelikovaca“, ali i uspješnom poslovanju i ulaganjima tvornice. Društveni život dočaravaju brojne fotografije iz privatnih albuma bivših radnika, a posebno se ističu snimci i isječci iz novina koje potpisuje autor Željko Hlebec.

Likovna izložba završava djelima rukotvorca i “čelikovca” Dragutina Sokača koji je tehnikom varenja željeza oblikovao skulpture manjeg formata koje prikazuju muške figure u pokretu i komunikaciji s predmetima geometrijskih oblika. U radovima pod nazivom “Figura” autor je neposredno zabilježio svoje suradnike u pokretu na radnom mjestu tvorničkih pogona.

Izložba je bila dobra prilika da se prikažu djela iz fundusa Likovne zbirke Gradskog muzeja Križevci, pa se tako u likovnom postavu izložbe nalazi djelo s motivom iz željezarske radionice slikara i grafičara Dragutina Renarića (1872. – 1944.) nastalo 1941. tehnikom bakropisa, kao i akvarel “Radna akcija”, djelo Julija Csikosa-Sessie (1898 – 1978) nepoznate godine nastanka.

Posjetitelji su u povodu Noći muzeja na stranicama Gradskog muzeja Križevci imali priliku poslušati dva virtualna predavanja – izlaganje Branka Franceschija o nastanku, fokusu i realizaciji Prvog bijenala industrijske umjetnosti koji se održao u Labinu 2014. kao projekt Labin Art Expressa XXI, dok Alma Trauber kao vrijedan primjer cjelovite industrijske baštine predstavlja projekt “Park skulptura Sisak”.

Djelatnici Gradskog muzeja Križevci za ovu su prigodu pripremili su i nekoliko video-uradaka kako bi muzejske prostore i svoj rad približili posjetiteljima u virtualnom obliku. Video naslovljen Vodstvo kroz arheološku zbirku prikazuje najznačajnije eksponate stalnog postava Arheološke zbirke, a pripremila ga je muzejska savjetnica mr. sc. Lana Okroša Rožić. Priču o Križevcanki Magdi Logomer – Herucini, posljednjoj ženi u Hrvatskoj protiv koje se vodio sudski postupak da je vještica, priredio je viši kustos Ozren Blagec. Nekoliko je videa posvećeno izložbi Od cehova do Čelika i nakon koje je pripremila autorica, kustosica Tea Hatadi. Video-uradci su bili dostupni za Noć muzeja od 29. siječnja pa i nakon Noći muzeja, kao začetak projekta izrade edukativnih video materijala na temu Križevaca i okolice. (Gradski muzeja Križevci)

U Noći muzeja prošetali smo prostorom Gradskog muzeja Križevci i zabilježili vrijedne eksponate koje su posjetitelji imali prilike razgledati i saznati više o prošlosti našeg grada i okolice.


Foto: ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!