Novosti iz Bruxellesa –uvođenje "tamnocrvene zone" na epidemiološkoj karti EU

    Što to točno znači za putnike?  Prije svega da izbjegavaju putovanja u kojima je stopa zaraženosti koronavirusom vrlo visoka, i zbog kojih je Europska komisija u ponedjeljak predložila uvođenje nove kategorije ” tamnocrvenih zona” u označavanju epidemiološke karte Europe. 

    Trenutačno, ovisno o stopi zaraženih, na epidemiološkoj karti regije obilježavaju crvenom, narančastom i zelenom bojom, a za ona područja za koja nema podataka sivom. Sada se predlaže uvođenje nove kategorije “tamnocrvenih zona”, za područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih preko 500 na sto tisuća stanovnika.

Povjerenik za pravosuđe Didier Reynders je izjavio da nam je prijeko potrebno u ovom trenutku s obzirom na nove varijante virusa još veća i bolja koordinacija i zajednički europski napor kako bi se obeshrabrila nebitna putovanja. Zatvaranje granica neće pomoći, ali zajedničke mjere hoće.

Prema važećim epidemiološkim mjerilima, cijela Europska unija je na karti označena crvenom bojom. Svi oni koji budu putovali iz tamnocrvenih zona trebati će prije polaska obaviti testiranje na covid-19, a po dolasku na odredište otići u karantenu.

Preporuka koja ide prema zemljama članicama od strane komisije je slijedeća:

više testiranja i za putovanja iz područja koja su do sada označena narančastom, crvenom i sivom bojom. Osobama koje se vraćaju u državu članicu u kojoj imaju prebivalište trebalo bi dopustiti da se testiraju po dolasku, a ne prije polaska na put.

Što se tiče putovanja iz trećih zemalja u Europsku uniju, Komisija predlaže dodatne mjere za nužna putovanja, dok su sva putovanja koja nisu nužna iz trećih zemalja još ranije zabranjena.

Ako možete, radi sebe i vlastite sigurnosti, izbjegavajte putovanja koja nisu nužna.

im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!