Od danas imamo nove mjere u školama i sportu

Nova odluka o epidemiološkim mjerama u školama i sportu stupila je na snagu u ponoć s 29. na 30. siječnja, objavio je načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović koji se nada da neće biti prosvjeda ugostitelja i vlasnika teretana čiji objekti i dalje ostaju zatvoreni.  

U odnosu na prethodno razdoblje, novina je povratak u učionice učenika viših razreda osnovnih škola te dopuštanje sportskih aktivnosti na otvorenom, u bazenima i balonima, no nema popuštanja mjera u ugostiteljskoj djelatnosti i fitness centrima.

Božinović je na konferenciji za novinare rekao kako se nada da, unatoč najavama, neće doći do prosvjeda ugostitelja i vlasnika teretana, kao ni otvaranja njihovih objekata 1. veljače.

“Ne vidim razloga da se nešto mijenja vezano za solidarnost. Za ugostiteljsku djelatnost nitko u svijetu nije pronašao recept. U zemljama EU ti su objekti zatvoreni još od listopada”, rekao je Božinović.

Iako su trendovi dobri, poručio je, broj novozaraženih treba i dalje smanjivati vodeći računa o zdravlju i životima.

Vezano uz popuštanje mjera, epidemiološka struka postavila je prioritete i traži oprez zbog opasnosti od novih varijanti virusa i komplikacije u dostupnosti cjepiva.

“Epidemiolozi sugeriraju da se mjere popuštaju najprije u sportu i obrazovanju, zatim slijedi gospodarstvo i ostale djelatnosti”, rekao je Božinović.

Kako bi svi bili zadovoljni, o korigiranju aktualnih mjera razgovarat će se uoči 15. veljače ako trendovi budu i dalje u silaznoj putanji i ne pojave se novi sojevi virusa.

Izvor i foto: Vlada RH

Pratite nas na društvenim mrežama!