Oprezno na cestama, krajem tjedna predviđene snježne padaline i poledica

Sukladno vremenskoj prognozi krajem tjedna i vikendom, kao i početkom idućeg tjedna, predviđaju se kiša i snježne padaline, uslijed čega je moguć nastup zimskih uvjeta na cestama odnosno prianjanje snijega na kolnik ili stvaranje poledice na kolniku.

Podsjećamo da je za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjen promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozači motornih vozila obvezni su prije uključivanja u promet očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg s vozila.

Kako se očekuje da će u prometu tijekom predstojećeg vikenda najviše vozača upravljati osobnim automobilima, podsjećamo da se pod zimskom opremom osobnih automobila podrazumijevaju zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače koji se u slučaju proklizavanja vozila moraju postaviti na kotače.

Ističemo da je na državnoj cesti broj 2 tzv. „Podravskoj magistrali“ (Cvetkovec – Koprivnica – Virje – Đurđevac – Kloštar Podravski) obavezno korištenje zimske opreme od 15. studenoga 2020.g. do 15. travnja 2021.g. neovisno o nastupu zimskih uvjeta na cestama.

Kako bi se za vrijeme očekivanog nastupa zimskih uvjeta na cestama izbjeglo događanje prometnih nesreća i stradavanje osoba, vozačima motornih vozila, posebice osobnih automobila, savjetujemo da smanje brzinu kretanja vozila, povećaju razmak između vozila prilikom vožnje u slijedu, izbjegavaju pretjecanja vozila ispred sebe te da poštuju prometne znakove i prometna pravila kojima se regulira pravo prvenstva prolaska kroz raskrižja.

Na sve vozače apeliramo da tijekom nastupa zimskih uvjeta na cestama ne upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola odnosno nakon konzumacije alkoholnih pića, da tijekom upravljanja vozilima ne koriste mobitele i slične uređaje te da vozači i svi putnici, uključujući i djecu koja se prevoze, budu vezani sigurnosnim pojasom.

Pješake podsjećamo na obavezno korištenje postojećih nogostupa i obilježenih pješačkih prijelaza te obavezno dodatno označavanje izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom u vrijeme snježnih i kišnih padalina. Također, vozače bicikala podsjećamo na obavezno korištenje postojećih biciklističkih staza, obavezu vožnje s upaljenim svijetlima i dodatno označavanja reflektirajućom biciklističkom odjećom ili reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom materijom. Ne preporučamo vozačima bicikala da tijekom snježnih oborina za vrijeme upravljanja biciklima koriste kišobrane.

Za poseban oprez molimo mlade vozače i osobe starije životne dobi.

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!