Oštar istup Macrona oko problema s cjepivom: AstraZeneca se ponaša “upitno” oko distribucije

    Priča oko cjepiva dobiva svoj nastavak. U priču se jučer upleo i francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je upozorio Veliku Britaniju da odluči tko su joj saveznici. Stoga, možemo reći da se odnosi zaoštravaju dok se rat oko cjepiva nastavlja. Macron je u intervjuu koji je dao Guardianu i nizu drugih britanskih i europskih medija, poručio kako Europska unija neće blokirati niti zabraniti izvoz cjepiva za covid-19, ali smatra kako ga treba “ nadzirati”. Što je točno time poručio? Time je još jednom direktno “ bocnuo” anglo- švedsku kompaniju AstraZenecu, za koju je rekao kako se ponaša “upitno” oko distribucije cjepiva.

“ AstraZeneca je veliki labaratorij koji ima bazu u Britaniji, ali je također prisutan u Franscuskoj i Europi. Nema koristi od strategije nesuradnje” – rekao je Macron u intervjuu. “ Postoji nedostatak transparentnosti oko objavljenih informacija posebice od AstraZenece. Imamo dvojbe i želimo biti sigurni da, ako tvrtka nije u stanju ispoštovati ugovor, da razlog ne bude  što je previše isporučila negdje drugdje. I zato je suradnja tako važna.”

Podsjetimo, Europska agencija za lijekove ( EMA ) odobrila je u petak cjepivo Oxford / AstraZeneca za upotrebu svih dobnih skupina, iako su njemačke vlasti nekoliko dana ranije upozorile da bi cjepivo moglo biti neučinkovito za korištenje kod osoba starijih od 65 godina. Francuski predsjednik napominje: “ Moramo biti realistični. Stvarni problem cjepiva AstraZeneca je taj što ne djeluje onako kako smo očekivali. Imamo vrlo malo informacija, ali sve ukazuje na to da je kvaziučinkovito za osobe starije od 65 godina.”  Macron je naglasio da je njihova strategija cijepljenja cijepiti upravo one starije od 65 godina, koji čine 80 posto svih covid-19 pacijenata i dvije trećine onih na intenzivnoj njezi. 

    Britanija je odbacila sve sumnje oko neučinkovitosti cjepiva AstraZenece, a vlada Borisa Johnsona zatražila pravni savjet stručnjaka o sprečavanju izvoza cjepiva ili njihovih sastojaka. Europska komisija je, naime, u petak usvojila uredbu koja je počela vrijediti od danas, a prema kojoj se carinskim tijelima naređuje da blokiraju izvoz cjepiva izvan EU tvrtkama koje proizvode cjepivo na području EU, ako nisu prethodno dobile izvoznu dozvolu nacionalnih vlada EU.

Nakon toga došlo je do velike svađe kad je EU sugerirao da bi mogao uvesti provjere na granici Irske i Sjeverne Irske kako cjepivo ne bi ušlo u Veliku Britaniiju. No, samo nekoliko sati nakon što je odluka donesena, Bruxelles se predomislio pod pritiskom koji je došao iz Londona, Dublina i Belfasta. 

Sad god se pojavi neki problem s EU, Britanci vole mrziti Francuze – i mene- i vole reći da som mi odgovorni” , rekao je Macron. “Prihvatio sam tu ulogu. Ponekad kad postoje napetosti, zapitam se “ Zašto baš ja? Možda me pokušavaju učiniti važnijim nego što jesam”.  

A možda jednostavno sad treba i igrati tu ulogu, dodajemo mi.

im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!