Početak vinogradarske godine obilježava se blagdanom svetog Vinka

Početak vinogradarske godine obilježava se blagdanom svetog Vinka, koji se slavi 22. siječnja. Sv. Vinko, španjolski svetac, kažu povijesni izvori, nije imao nikakve vez s vinom, no porijeklo njegova imena i dan kada se obilježava, vinogradare je podsjetio na početak radova u poljima i na početak nove vinogradarske godine.
Naši vinogradari slave danas „Vincekovo“, dan kada se obavlja blagoslov vinograda i kada se otvara sezona radova. Sveti Vinko je zaštitnik Portugala, Lisabona, Valencije, Zaragoze, Vicenze, vinogradara, vinara, trgovaca vinom, proizvođača octa, krojača i modistica te brojnih naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva. Sv. Vinko (22. siječnja) je zapovjedni vinogradarski blagdan.
U hrvatskim pučkim običajima vezanim uz vino i vinogradarstvo još su zapovijedani blagdani Sv. Juraj 23. travnja, Sv. Ivan Krstitelj 24. lipnja, Sv. Mihovil 29. rujna i Sv. Martin, 11. studenog. Vidljivo je da je riječ o važnim terminima u vegetativnim ciklusima i poljodjelskoj godini. U javnosti je dakako najpoznatiji svetac sv. Martin, za kojeg znaju i oni što s vinom imaju vezu samo preko konobara.

Pratite nas na društvenim mrežama!