Popis želja ili realnost? Plenković predstavio Razvojnu strategiju moderne Hrvatske

    Znate kako se kaže: želje su jedno, a realnost drugo. Današnji dan svakako će biti obilježen i vezan uz premijera Andreja Plenkovića koji je u srijedu Hrvatskom saboru predstavio Nacionalnu razvojnu strategiju države do 2030. izrazivši nadu da će se o tom dokumentu postići konsenzus. Premijer je tom prilikom izjavio:

” Pozdravljamo uključivanje svih zastupnika u raspravu i očekujemo da danas pokušamo pronaći konsenzus” te ponovio želju da Hrvatska 2030. bude konkurentna, inovativna i sigurna zemlja prepoznatljivog identiteta i kulture, očuvanih resursa, kvalitetnih životnih uvjeta i jednakih prilika za sve. 

Što nas prema planu vladajuće stranke očekuje u četvrtom desetljeću naše Hrvatske? 

Ciljevi koje je pobrojao premijer i koje želi ostvariti do 2030. godine su podizanje BDP po stanovniku na 75 posto prosjeka EU, a udio izvoza roba i usluga s 52 na 70 posto BDP-a, značajno ubrzanje rada pravosuđa, dostizanje prosjeka zemalja OECD-a na PISA testovima, podizanje obuhvata djece u vrtićima iznad 97 posto a zaposlenosti na 75 posto, smanjenje udjela broja osoba u riziku od siromaštva, produljenje očekivanog broja godina zdravog života za šest do osam godina. Isto tako, kaže, da će provoditi pronatalitetnu politiku kao zamašnjak demografskoj revitalizaciji – strateškom pitanju hrvatske budućnosti te najavio kako će se raditi i na stvaranju privlačnog društvenog i ekonomskog okruženja za ostanak i povratak mladih obitelji. Kaže premijer da će se voditi briga i o ravnomjernom razvoju države. Premijer poručuje kako četvrto desetljeće moderne Hrvatske, iako je započelo s krizama bez presedana, treba biti razdoblje hrvatskog ubrzanog razvoja, ulaska u europodručje, Schengen i OECD za što danas imamo snažne poluge – tvrdi premijer Plenković.

    Saborska oporba ustvrdila je da je Nacionalna razvojna strategija Hrvatske do 2030., koju je predložila Vlada, popis lijepih želja, da ne odgovara na ključna pitanja te da joj je izrada bila preskupa, no iz HDZ-a sve to odbacuju i poručuju da je strategija realna i ambiciozna.

im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!