Prije 139 godina rođen je tvorac medvjedića Winnie Pooha

Alan Alexander Milne rođen je na današnji dan, 18. siječnja 1882. u Londonu. U privatnoj školi koju je kao dječak pohađao, između ostalih, poučavao ga je i britanski pisac Herbert George Wells. Kasnije je pohađao Westminster School u Londonu te Trinity College u Cambridgeu, gdje je 1903. godine diplomirao matematiku.

Tijekom studiranja uređivao je i pisao za časopis Granta, a nakon fakulteta radio je kao slobodni pisac u Londonu. 1906. godine počinje pisati za humoristični časopis Punch. Oženio se 1913. godine, a dvije godine nakon toga, pridružio se vojnoj službi tijekom Prvog svjetskog rata te je služio u Francuskoj, a nakon teškog zdravstvenog stanja vratio se kući, nakon čega je 1919. godine službeno otpušten iz vojske. godine Milne je dobio sina Christophera Robina te međuvremenu piše vrlo uspješne dramske tekstove poput Mr. Pim Passes By iz 1921. godine i Michael and Mary iz 1930. U zbirci pjesama iz 1924. godine, When We Were Very Young prvi put se pojavljuje slavni medvjedić, kojega autor kasnije razvija u zasebne priče Winnie-the-Pooh i The House at Pooh Corner.

Ono što zasigurno niste znali jest da je pisca pri kreiranju ove poznate priče o medvjediću zapravo inspirirao njegov sin i njegove plišane igračke. Naime, nekolicina likova iz knjige čine zapravo igračke iz dječje sobe njegova sina koji bi u igri oživljavao plišane životinje. Zato je i Christopher Robin, Poohov ljudski prijatelj, dobio ime upravo po Milneovom sinu.

Od 1987. godine pa još uvijek do danas, originalne igračke koje su nadahnule Milnea i njegovog sina se mogu vidjeti u knjižnici u New Yorku. 1960-ih godina popularni medvjedić dobio je i prvu animiranu verziju Disneyjevoj kreaciji, koji mu je dodijelio prepoznatljivo žuto tijelo i crvenu majicu te nakon toga i mnoge animirane nastavke.

U svakoj knjizi o medvjediću pratimo uglavnom pozitivne likove koji nastoje pomoći medvjediću u njegovom cilju da prikupi što više meda, ali i da nauči pokoju bitnu pouku. Milneov sin, Christopher Robin, nerijetko je kao vlasnik knjižare bio meta interesa znatiželjnim fanovima ove iznimno popularne dječje pripovijetke.

Obožavatelji ovoga lika, nerijetko danas slave i dan Winnieja Pooha, upravo u čast njegovu autoru. A. A. Milne preminuo je u 74. godini života, 31. siječnja 1956. godine u Hartfieldu.

Izvor: studentski.hr, Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!