Problem mljekomata dobio svoje rješenje?

Mljekomati, jajomati, siromati, bučomati i svi takvi automati od Nove godine moraju imati ugrađen novi softver za fiskalizaciju. Poreznici su, naime, htjeli doskočiti vlasnicima aparata za kavu i čokolade na kojima se bez ikakve porezne evidencije vrti velik novac, ali ubuduće će po svima udariti jednako – 4.000 kuna po aparatu za novi softwer. S obzirom na to da litra milijeka na mljekomatu stoji oko šest kuna to bi značilo da seljak mora prodati 666 litara mlijeka samo da otplati softwer za fiskalizaciju, i to da ni krava, niti on ne trebaju ni kunu za život.

Na 37. sjednici Vlade usvojen je Program pomoći u izravnoj prodaji poljoprivrednih proizvoda putem samoposlužnih uređaja u procesu fiskalizacije, vrijedan 500 tisuća kuna, kojim će poljoprivrednici, pak, moći ostvariti do pet tisuća kuna potpore za troškove potrebne nadogradnje svojih automata.

Od početka 2021. godine mljekomati i drugi samoposlužni uređaji, moraju imati ugrađen softver te uređaj za fiskalizaciju koji omogućuje razmjenu podataka s Poreznom upravom, što je prouzročilo probleme kod poljoprivrednika radi generiranja otežanih tehničkih i financijskih uvjeta poslovanja.

Naime, zbog toga je Ministarstvo poljoprivrede donijelo Program pomoći vlasnicima registriranih samoposlužnih uređaja za prodaju hrane životinjskog i biljnog podrijetla u troškovima nadogradnje samoposlužnog uređaja.

Korisnici Programa su poljoprivrednici koji su upisani u Upisnik poljoprivrednika, a čiji su, pak, samoposlužni uređaji odobreni i upisani u odgovarajući Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog i za biljne proizvode u Upisnik subjekata i objekata u poslovanju hranom kojeg vodi Ministarstvo zdravstva.

Ako se utvrdi da ukupni iznos potpore premašuje iznos novčanih sredstava utvrđenih Odlukom, isplata će se vršiti na način da će se svim korisnicima koji su ostvarili pravo na temelju Programa, proporcionalno umanjiti iznos potpore, uzimajući u obzir raspoloživi iznos. – navode u Ministarstvu poljoprivrede.

Foto: Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama!