Rat protiv farmaceutskih tvrtki. Moć i snaga Europske Unije na velikom testu

Saga vezana za cjepiva nastavlja se i dalje. AstraZeneca ponudila je Europskoj uniji da u veljači ipak dostavi veći broj doza svog cjepiva nakon najave o usporavanju pošiljki zbog koje je EU tražio preusmjeravanje doza iz Velike Britanije.
Kako smo pisali, ova britansko-švedska tvrtka u petak je, podsjetimo, neočekivano objavila da će smanjiti dostavu svog cjepiva EU u prvom kvartalu ove godine, a visoki dužnosnik EU-a Reutersu je rekao da to znači 60 posto manje doza za Uniju – njih točno 31 milijun.
Čelnik litvanoskog nadzornog tijela za lijekove Gytis Adrulionis rekao je Reutersu da je AstraZeneca u ponedjeljak povećala broj doza cjepiva za njegovu zemlju za veljaču, no ni to nije dovoljno kako bi se ispunio dogovor s Bruxellesom. Povjerenica Europske komisije za zdravstvo Stella Kyriakides rekla je kako britansko-švedska tvrtka nije dala zadovoljavajuće odgovore na pitanja EU-a.
Što tvrdi ova farmaceutska kompanija? Tvrdi da je dostava cjepiva usporila zbog problema s proizvodnjom u Europi, a iz EU-a se moglo čuti prošli tjedan da su poteškoće u tvornici cjepiva u Belgiji koju vodi partnerska tvrtka Novosep. Velika Britanija je krajem prošle godine po izvanrednom postupku odobrila cjepivo AstraZenece i Oxforda, a EU će o tome odlučivati u petak.
A naša Hrvatska? Hrvatska, kao i cjelokupna europska javnost sve je svjesnija da se od planiranih rokova cijepljenja mora odstupiti i postaje jasno da se oko nabave cjepiva u svjetskim okvirima vodi svojevrstan rat interesa i raspodjele političke moći.

im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!