Razgovarali smo s Đurđicom Balog – jedinom slikaricom naive na našem području

Na ovom području jedina slikarica naive je naša sugrađanka Đurđica Balog, članica Križevačkog likovnog kruga. Slika već dugi niz godina, još od osnovne škole kada je njen talent primijetio Zvonimir Balog koji je, osim što je bio pisac, bio i slikar, kipar i ilustrator.

Zašto baš naiva – upitali smo je?

“Zvonimir Balog nam je predavao u osnovnoj školi u Svetom Petru Čvrstecu i  najviše je zaslužan što se bavim slikarstvom jer je zapazio moje radove. Vodio nas je u Hlebine slikarima, gledali smo kako oni rade i ja sam pokazala najviše interesa za naivu, za radove Generalića, Filipovića, Hegedušića” – prisjeća se tog vremena Đurđica Balog.

“Sam Generalić je rekao profesoru Balogu da posveti meni pažnju jer je osjetio da sam zainteresirana i da su mi se dopale te slike. I kad sam završila osmogodišnju školu, nastavila sam slikati. Prof. Balog nikad mi nije niti jednu crtu potegnuo s kistom niti olovkom, već me je učio samo s riječima. Samo je opisivao kako moram raditi. Nakon godinu dana rekao mi je: sad si postigla to što si trebala. Rekao mi je da se javim novinaru Gerhardu Lediću, kojemu sam napisala pismo, došao je i odmah odnio tri moje slike, pokazao komisiji u Zagrebu, bili su zadovoljni slikama i takav je bio moj početak” – otkriva nam svoj slikarski put Đurđica Balog.

Uključila se u rad likovne udruge Mirko Virius. Prva kolektivna izložba bila je 1963. godine i nastavila je zatim sudjelovati na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Svi sve slažu da je njen rad prepoznatljiv, među stotinama slika prepoznaje se upravo rad Đurđice Balog.

Broj slika koje su nastale niti sama ne zna, ali njeni radovi mogu se naći i po velikim galerijama i u mnogim domovima.

Kaže da se za naivu premalo zna:

“Bilo je to nekada popularno, a sada su još ostale jedino Hlebine. Što se tiče prave naive, mislim da nas ima možda petero. Puno je tu detalja  kod slikanja, a kad se jednom napravi pogreška, više nema popravka. Više sam slika poklonila, nego prodala, ali drago mi je da ih mnogi imaju i da me se po njima sjete” – rekla nam je Đurđica Balog koja i dalje neumorno radi.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!