Što stvara napetost između Europske komisije, država članica i AstraZenece? Cjepivo!

    I kad pomislimo da bar na jedan dan nećemo pisati o problemima oko cjepiva, britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZenece nas je demantirala. No, idemo ispočetka. U utorak, ugledni njemački poslovni dnevni list Handelsblatt objavio je kako su njemačke javnozdravstvene vlasti utvrdile da cjepivo AstraZenece ima tek 8-postotnu učinkovitost kod oboljelih od Covid-19 starijih od 65 godina, no njemačko Ministarstvo zdravstva demantiralo je danas to izvješće. Kao da ova novonastala situacija nije dovoljna da dodatno potpiri napetost između Europske komisije i država članica s jedne strane, i AstraZenece s druge strane. 

    Problem nastaje nakon što je britansko-švedska farmaceutska kompanija u petak najavila da će zbog problema u lancu proizvodnje cjepiva protiv Covid-19 smanjiti za čak – ni više ni manje- 60 posto- prvih ugovorenih količina za EU. Europsko regulatorno tijelo za ovo cjepivo tek treba objaviti odobrenje krajem ovog tjedna, no čini se da će se stvari ipak malo zakomplicirati obzirom da je sa strane farmaceustske kompanije najavljena drastično manja količina u prvim očekivanim isporukama. Europska je komisija, zajedno s upravljačkim odborom sastavljenim od predstavnika svih 27 država članica, žestoko pritisnula AstraZenecu, tražeći objašnjenje i prijeteći tužbama i obvezom prijavljivanja svakog izazova cjepiva protiv Covid-19 proizvedenog u EU. 

    Za koga sve vrijedi nova obaveza? Ne samo za AstraZenecu, nego i za Pfizer i sve druge koji na tlu EU proizvode cjepivo protiv koronavirusa. U tom ratu živaca vijest njemačkog Handelsblatta odjeknula je sinoć i jutros poput potresa, a na sličnom tragu pisao je i tabloid Bild. Novinari obaju listova pozivali su se na neimenovane izvore u njemačkoj vladi, koji su im navodno potvrdili da je otkriveno cjepivo AstraZenece ima samo 8 posto učinkovitosti među najugroženijom populacijom iznad 65 godina što uopće nije smirujući podatak moramo priznati. AstraZeneca je u kompanijskom priopćenju odmah sinoć demantirala napise o učinkovitosti njihova cjepiva. A zašto mi toliko brinemo o toj temi? Upravo zbog činjenice da je Hrvatska kroz zajedničku nabavu EU, ugovorila 2,7 milijuna doza AstraZenecinog cjepiva, od čega je do kraja drugog tromjesječja 2021.trebalo biti isporučeno 1,7 milijuna doza, što sada dolazi u pitanje s najavljenim 60 postotnim smanjenjem isporuka u prvim mjesecima.

im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!