Sve što trebate znati o mjesecu siječnju

Mjesec siječanj nije samo prvi mjesec u godini, nego i prvi pravi zimski mjesec, iako njegov početak nije uvijek baš zimski, barem ne u onom smislu kako većina nas zamišlja pravu zimu. U Hrvatskoj siječanj i ove godine počinje ne baš zimskim vremenom.
No, pred nama su još 24 dana dana mjeseca siječnja i sve je moguće, a dinamika prosječnog siječanjskog vremena daje nam nadu da ćemo uživati i u njegovom zimskom licu.

Latinsko ime mjeseca, januar, dolazi od rimskog boga Janusa, boga vrata i ulaza, sunca i svjetlosti, pri čemu se naziv ne odnosi na početak i ulazak u novu godinu, već na ponovno rađanje sunca, odnosno dana, koje nastupa nakon zimskog solsticija. Donosimo nekoliko zanimljivih dana u mjesecu siječnju.

Svi već znamo da je 1. siječnja Nova godina, a 6. siječnja Tri kralja, a u nekim zemljama u siječnju se obilježava još nekoliko dana i to prvenstveno ima zabavan karakter.

3. siječnja – Festival sna. Tog dana se preporučuje spavati gdje god stignete i s kime god stignete, bilo s prijateljima bilo s plišanim medvjedićima.

Istog dana obilježava se i Dan ponižavanih. To nije prilika da nekoga ponizite već upravo suprotno – sjetite se svih ponižavanih i pomognite da ponižavanja bude što manje.

6. siječnja – kod nas su tada Tri kralja, a u SAD-u obilježavaju i Dan graha. Nitko ne zna zašto se to obilježava, ali se šalje mnogo elektroničkih čestitki s motivom graha i napomenom da se pojede nešto s grahom.

7. siječnja – Dan starog kamenja i fosila.

8. siječnja – Dan pjenušavih kupki. Očito ga je izmislio netko tko se odlično osjećao u pjenušavoj kupki nakon napornog dana na poslu ili u školi.

13. siječnja – Međunarodni dan skeptika. Dakle, ako ste inače nevjerni Tome, na ovaj dan imate pravo to biti, a da vam nitko ne zanovijeta.

14. siječnja – Dan oblačenja kućnih ljubimaca. Čini se da u ovom danu mnogo više uživaju modno osviješteni vlasnici ljubimaca nego ljubimci sami.

15. siječnja – u SAD-u je to Dan šešira. Jeste li znali da se preko glave gubi više topline nego kroz druge dijelove tijela? Stoga ovaj dan i ima smisla želite li da vam bude što toplije.

17. siječnja – Dan podsjećanja na novogodišnje odluke. Novogodišnje odluke obično se zaborave vrlo brzo, čak brže nego što smo se nadali. Stoga je sredina prvog mjeseca možda baš pravo vrijeme da se na njih svi podsjetimo… i opet ih zaboravimo.

18. siječnja – Dan Winnieja Pooha. Ovo je zapravo rođendan A. A. Milnea koji je stvorio Winnieja i njegove frendove.

19. siječnja – Dan kokica u SAD-u.

21. siječnja – Dan grljenja. Na ovaj se dan treba grliti što više. To je pokrenuo velečasni Kevin Zaborney iz Michigana još 1986. godine.

23. siječnja – u SAD-u je tada Dan pita, a pokrenulo ga je Američko vijeće za pite još 1986. godine. Tog dana u istoj državi obilježava se i Dan mjerenja stopala.

24. siječnja – Dan komplimenata. Obilježava se od 1998. godine.

U SAD-u se 25. siječnja obilježava Suprotan dan. To je dan kada sve što kažete ima suprotno značenje. Znači, ako kažete da idete lijevo, zapravo idete desno, ako kažete ‘pogledaj gore’, to zapravo znači ‘pogledaj dolje’. Čak je i crtani lik SpužvaBob Skockani jednu epizodu posvetio tom danu i izluđivao ljude oko sebe. Ovaj dan najviše se obilježava u školama, a slavi se tek od početka 21. stoljeća. Moto dana je – suprotnosti se privlače.

27. siječnja – Dan čokoladnih kolača. Njam!

Izvor: tportal.hr

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!