Talijanima ovih dana nije lako. Conti podnio ostavku

    Što se događa kad premijer jedne države da ostavku? To danas najbolje znaju naši susjedi talijani jer je njihov talijanski premijer Giuseppe Conti predao ostavku predsjedniku države koji će u srijedu početi konzultacije s političkim čelnicima kako bi se riješila nastala kriza, objavljeno je iz ureda predsjednika. Predsjednik Italije Sergio Mattarella već sutra poslijepodne počinje konzultacije sa stranačkim čelnicima, objavio je njegov ured, dodajući da je od Contea zatraženo da ostane na čelu tehničke vlade dok se vode pregovori.

Čemu se Conte nada? Prije svega da će mu ova ostavka pružiti mogućnost da pokuša sastaviti novu koaliciju i obnovi svoju parlamentarnu većinu. Svakako mu u ovom potezu u prilog ne ide činjenica da je prošli tjedan izgubio apsolutnu većinu u Senatu kada se mlađi partner – stranka Italia Viva na čelu s bivšim premijerom Matteom Renzijem, povukla iz koalicije zbog vladina rješavanja krize s koronavirusom i ekonomske recesije. I upravo zbog tog poteza, pokušaji privlačenja centrističkih i neovisnih senatora u redove koalicije kako bi popunili rupu koju je ostavio Renzi nisu urodili plodom, a Conteu nije preostalo ništa drugo nego da podnese ostavku i otvori formalnu krizu vlade koja će mu dati više vremena za pronalazak dogovora. 

    No, nije sve tako jednostavno. Predsjednik Mattarella mora održati brze konzultacije sa stranačkim čelnicima kako bi ispitao političko ozračje. U slučaju da Conte dobije potrebnu potporu za okupljanje nove administracije, dobiva nekoliko dana da pokuša finalizirati dogovor i sastaviti novi kabinet. Međutim, ako ne uspije, Mattarella će morati iznijeti alternativnog kandidata za kojeg se smatra da je sposoban sastaviti izvedivu koaliciju. No, ako sve drugo zakaže, morat će sazvati nove izbore, dvije godine prije roka što svakako neće nikako olakšati situaciju u kojoj se nalazi Italija zbog produbljivanja krize u pozadini pandemije koronavirusa. Svakako cijeloj priči nikako ne ide u prilog da je ova zdravstvena kriza izazvala najtežu recesiju u Italiji od Drugoga svjetskog rata, a vlada nastoji sastaviti plan kako najbolje utrošiti oko 200 milijardi eura sredstava Europske unije za pomoć oporavku gospodarstva.

Zaista, talijanima ovih dana nije lako.

im/radiokrizevci.hr

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!