Tea Hatadi – ravnateljica Gradskog muzeja Križevci: pripremamo niz izložbi i programa za 2021. godinu

Bez obzira na okolnosti s korona virusom, u Gradskom muzeju Križevci  prošle godine su uspjeli realizirati gotovo cijeli program.

-“Imali smo sreću da je najveći dio programa bio ljeti, a to je Križevačko likovno ljeto tako da smo pokušali što više napraviti u našem prekrasnom atriju” – kaže Tea Hatadi, ravnateljica Gradskog muzeja Križevci. Ostvarene su brojne izložbe u Likovnoj galeriji i atriju, od investicija postavljene su dvije klime u galeriji kako bi mogli biti bolji uvjeti za izlaganje i produžiti se izlagačka sezona. 

“Mi naravno ne možemo napraviti vrhunske izložbe obzirom na sredstva koja dobivamo. No, za prošlu godinu smo od Ministarstva kulture i medija primili zaista vrijedna sredstva. Za izložbu iz fundusa dobili smo 40.000 kuna što je duplo više od prijašnjih godina za programe, a uz to smo dobili za ostale izložbe 25.000 kuna, zatim 23.00 kuna za investicijske radove i uspjeli smo dobiti i sredstva za restauraciju papirnate građe muzeja. Ona je još uvijek na restauraciji pa smo i za ovu godinu prijavili nešto papirnate građe. Nakon više godina vratila se sa restauracije i zastava Velikog ceha” – kaže Tea Hatadi. 

Za ovu godinu prijavljen je izložbeni program “Tako blizu, a tako daleko”.

-“Težnjom da vidimo nešto nepoznato i strano, zaobilazimo nešto što nam je jako blizu i što je zapravo jako vrijedno. Zato sam osmislila program da obuhvatim autore i umjetnost koja nam je blizu i koja je naša izvorna. Do kraja mjeseca siječnja traje izložba o “Čeliku”, zatim bih za 2021. godinu najavila još o Marcelu Kiepachu, pa slijedi program sa Dječjim vrtićem Križevci na temu Afrika. U ožujku je izložba  hrvatskih fotografkinja, slijedi program uz obilježavanje 120 godina Veterinarskog zavoda u Križevcima, suradnja s ateljeom Ivan Meštrović iz Zagreba kroz izložbu o portretima njegovih suvremenika, slijedi Križevačko likovno ljeto, izložba Zorana Homena “Slikarstvo i život”, sakralne izložbe povodom Dana sv. Marka Križevčanina i Hrvatski sveci i blaženici, suradnja s udrugom K.V.A.R.K. kroz SUF FEST, izložba vezana uz djela Zvonimira Baloga, 700 godina od smrti Dantea, donacija Vladimira Palošike markica i koverti s poznatim ličnostima i događajima te izložba o križevačkom kiparu Stjepanu Szever(inu)” – najavljuje bogati program ravnateljica Gradskog muzeja Tea Hatadi.

I za ovu godinu prijavljena je restauracija građe  i investicijska ulaganja.

Arheologinja Lana Okroša Rožić priprema nastavak arheoloških iskapanja na nalazištu Brezovljani, ovisno o potpori koja se dobije. 

Ovogodišnja Noć muzeja održavat će se virtualno, skidat će se sadržaji sa stranica Hrvatskog muzejskog društva:

-“Pripremit ćemo i kratke intervjue s umjetnicima koji izlažu na izložbi “Čelik”, virtualna predavanja ravnatelja Moderne galerije iz Zagreba Branka Francheschia o industrijskoj baštini i Alme Trauber, ravnateljice galerije Striegl iz Siska” – kaže Tea Hatadi.

Križevački muzej teži tome da se poveća broj posjetitelja.

-“Kako povećati broj posjetitelja je vječno pitanje i radi se na razvoju publike. Najviše muzeji koriste nešto interaktivno, gdje publika može naći nešto za sebe i što će ih zadržati u muzeju te pozvati da se opet vrate. Moj program koji sam zamislila je upravo Križevačko likovno ljeto gdje sam očekivala, a to se i ostvarilo, da bude velika fluktuacija ljudi, da shvate da su muzej i galerija javni prostori koji su za njih. Vjerujem da ćemo ovakvim programom i načinom rada dobiti publiku” – ističe Tea Hatadi.

ji/radiokrizevci.hr 

Pratite nas na društvenim mrežama!