Treba li Finu ukinuti ili joj davati dodatne ovlasti?

Marko Repecki u sjajnom tekstu na telgram.hr detaljno elaborira činjenice kojim dokazuje da nam ta agencija nije potrebna.

” Financijska agencija, bivša Službe društvenog knjigovodstva koja već godinama stvara probleme građanima i poduzetnicima – praktički svakome tko je s njima prisiljen biti u doticaju – umjesto rješenja o ukidanju, uskoro će dobiti nove ovlasti.

Ministarstvo financija u ponedjeljak je u javnu raspravu pustilo prijedlog uredbe kojom će Fina uspostaviti sustav za praćenje utjecaja pandemije na gospodarstvo.

Najveći dio posla, naravno, past će na same poduzetnike, odnosno njihove računovodstvene servise, jer je netko došao na suludu ideju da svaka tri mjeseca Fini moraju dostavljati poslovna izvješća.

Hrvatska će postati tako vjerojatno jedina zemlja na svijetu – ili jedna od rijetkih – u kojoj i najmanji poduzetnici moraju predavati kvartalne izvještaje, samo da bi se Fini dodala još koja ovlast i da bi se uveo još stroži nadzor nad poslovanjem poduzetnika.

Iako vjerojatno nitko nema ništa protiv suzbijanja sive ekonomije i poreznih prijevara, bilo bi dobro kada bi se na jednaki način kontroliralo i trošenje novca poreznih obveznika, a ne samo naplata poreza.

No, vratimo se na smisao postojanja Fine. Prvo treba reći da ništa slično ne postoji u niti jednoj zemlji Europske unije. Fina je nastala iz bivše Službe društvenog knjigovodstva, da bi osamostaljenjem Hrvatske bila preimenovana u Zavod za platni promet i konačno u Financijsku agencije.

Radi se o organizaciji potekloj iz socijalističkog sustava, kojoj je zbog toga izgubila smisao u tržišnoj ekonomiji. Ostali su na životu samo zato što zapošljavaju tisuće ljudi, koje država, očekivano, nije imala hrabrosti poslati na zavod za zapošljavanje.

Da u biti ne postoji ideja čime bi se Fina zapravo trebala baviti dovoljno je pogledati beskonačan popis usluga i djelatnosti. Dio njih je direktna konkurencija privatnom sektoru, pa je upitno bi li se državna kompaniju uopće time trebala i smjela baviti, jer im zbog svoje pozicije stvara nelojalnu konkurenciju.

Na primjer, Fina ima računovodstveni servis, a istovremeno imaju informacije o doslovno svim tvrtkama u Hrvatskoj, jer im one moraju predavati financijska izvješća.

Zapravo se čini da je osnovni problem kod Fine to što od početka nisu jasno definirana njena područja djelovanja i zadaće, pa je došlo do gomilanja djelatnosti koje su često međusobno nespojive.

Tako da je Fina danas i državni izdavatelj elektroničkih certifikata, vodi razne registre, provodi ovrhe i predstečajeve, ali i izrađuje pečate i natpisne table. Gotovo sve što može raditi privatni sektor, ali se u to gura država.

Inače, Fina je prema posljednjem izvješću, za 2018. godinu zapošljavala 2785 ljudi. Imali su prihode od 812 milijuna kuna, i neto dobit od oko 14 milijuna kuna. Ukupni trošak zaposlenih iznosio je 379 milijuna kuna, ili oko 47 posto prihoda. ” telegram.hr

Iako nešto slično ne postoji u cijeloj EU, svjedoci smo da u Hrvatskoj ima još podosta takvih besmislenih i bespotrebnih ustanova. foto: vlada.gov.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!