U Malom Potočecu otkrivena spomen ploča Valentinu Puževskom – istinskom zaljubljeniku u svoj kraj

U povodu 90-tog rođendana bivšeg gradonačelnika prof. dr.sc. Valentina Puževskog Družba “Braća Hrvatskoga zmaja” – Zmajski stol u Križevcima i Grad Križevci danas su svečano otkrili spomen ploču na njegovoj rodnoj kući u Malom Potočecu.

Uz obitelj Valentina Puževskog i njegove sumještane, prisutni su bili članovi Družbe “Braća Hrvatskoga zmaja” te bivši gradonačelnici Križevaca Marijan Vuković, Antun Blažinčić, Roko Bašić i Branko Hrg, predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović, gradonačelnik Mario Rajn, ravnatelji škola i gradskih ustanova. Otkrivanjem spomen ploče odali su dužno poštovanje i zahvalu prof. dr. sc. Valentinu Puževskom upravo na današnji dan, kada bi napunio 90 godina. 

Bio je pedagog, osnivač i prvi predsjednik Zajednice osnovnih škola Hrvatske, predsjednik Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora, vodio je Križevačke pedagoške dane, objavio je mnoge publikacije i članke, posebno je volio Križevce i svoj Mali Potočec što je pokazao i objavljivanjem knjige “Našim Križevcima”. Uz mnoge nagrade i priznanja bio je dobitnik nagrade “Ivan Filipović” za životno djelo, odlikovanja “Red Danice hrvatske s likom Antuna Radića”, proglašen je počasnim građaninom Grada Križevaca 2006., dobitnik Nagrade za životno djelo Koprivničko-križevačke županije 2008. Bio je saborski zastupnik (1993.-1977,.) i gradonačelnik Križevaca (1995.-1996.) kako je volio reći “gradonačelnik u miru”. Bio je zaljubljenik u svoj grad, Križevce i uvijek je isticao njegove vrijednosti. 

Gvardijan franjevačkog samostana Sv. Duha u Zagrebu i meštar kapelan Družbe “Braća hrvatskoga zmaja” fra Tomislav Glavnik kazao je da je životopis Valentina Puževskog doista osebujan, bio je “zaslužnik ovoga kraja, ovoga grada” :

-“Ono što ga na poseban način odlikuje bila je njegova ustrajnost, upornost, stabilnost u stvarima koje su njemu bile bitne. Danas pred njegovom rodnom kućom moramo istaknuti činjenicu o njegovom kultu štovanja svetog Marka Križevčanina. On je uvijek imao cilj, njega je slijedio i u tome je uspio. Generacije Križevčana mogu mu biti zahvalne, nekadašnji srednjoškolci, budući studenti kako se za njih zauzimao da mogu završiti studij” – kazao je fra Tomislav Glavnik. 

Gradonačelnik Mario Rajn  kazao  je da se podiže spomen ploča bivšem gradonačelniku, ali i čovjeku koji je Križevce, a ne samo Mali Potočec itekako nosio u srcu i promovirao veliku ljubav prema svome gradu. 

-“Kad je promovirao knjigu o Križevcima rekao je da je ovo grad koji jednostavno morate voljeti. Mislim da je to rečenica koja nas je sve itekako zadužila. Svoj doprinos je itekako dao prilikom kanonizacije sv. Marka i predstavljanja Križevaca kod pape Ivana Pavla II.”_ rekao je između ostalog gradonačelnik Mario Rajn .

šv,ji/radiokrizevci.hr Pratite nas na društvenim mrežama!

Pratite nas na društvenim mrežama!