Uvodi se akcijski plan protiv govora mržnje

Tri mjeseca nakon napada na Banske dvore Vlada je u javnu raspravu uputila dokument koji precizno definira postupanje institucija, piše u petak Jutarnji list, navodeći kako se uvodi strogi protokol za praćenje pojedinaca i grupa koji u javnom prostoru šire netrpeljivost.

Tri mjeseca je prošlo od onog jutra kada je 22-godišnji Danijel Bezuk iz automatskog oružja pred ulazom u Vladu ranio policajca, pucao na još dvojicu i izrešetao prozore Banskih dvora. Zato je Vlada u javnu raspravu uputila “Protokol o postupanju u slučaju zločina iz mržnje”.

Cilj donošenja protokola prvenstveno je unaprijediti rad policije, Državnog odvjetništva, sudova i drugih tijela nadležnih za suzbijanje, otkrivanje i progon zločina iz mržnje.

Vladin Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina bit će Središnje tijelo koje će pratiti objavu podataka o takvoj vrsti zločina i donesenim presudama. Preciznije, taj će ured pratiti tijek postupka u svakom pojedinom predmetu zločina iz mržnje, objedinit će statističke podatke i objavljivati ih na svojoj službenoj stranici. Također, podatke će dostavljati i Uredu za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE-u).

Alen Tahiri, predstojnik Ureda za ljudska prava, rekao je za Jutarnji list da donošenje tog dokumenta nema veze s Bezukovim rafalima na Banske dvore, jer na tome dokumentu radi od 2018. godine.

“Postoji velika razlika u podacima o broju tih zločina koje dobivamo od policije i onih koji nam stižu iz DORH-a. Želimo tijela otkrivanja i progona potaknuti na što bolji rad i dobiti što precizniji i jasniji uvid u raširenost te pojave i postupanje nadležnih tijela. Najčešće mete zločina iz mržnje, prema podacima koje smo dosad dobivali, su Romi i Srbi te seksualne manjine”, kaže Tahiri.

Nada se da će Vlada protokol usvojiti najdalje do sredine veljače, donosi Jutarnji list.

Izvor: nacional.hr

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!