Volite li sobno bilje : difenbahija – otporna sobna biljka jedinstvenih listova

Difenbahija (Dieffenbachia sp.) je bujna i raskošna biljka koja potječe iz tropskih kišnih šuma Srednje i Južne Amerike. Uz atraktivan izgled, pobuđuje zanimanje kod uzgajivača zbog otpornosti i jednostavnog uzgoja. Ime je dobila prema Josephu Dieffenbachu, glavnom vrtlaru bečkog Botaničkog vrta u 19. stoljeću, strastvenom ljubitelju tropskog bilja.

Ovaj rod uključuje veliku grupu krasnih tropskih višegodišnjih vrsta, pa se na tržištu nalazi veliki broj različitih kultivara kojima je teško precizno odrediti ime. Zbog širokog spektra njezinih varijeteta, visina ovisi o njemu, a može biti između 15 do 30 cm, pa čak do 2 m. Atributi difenbahije su definitivno njezini ovalni, zašiljeni listovi zelene boje, koji se kod različitih varijeteta pojavljuju u kombinacijama s bijelom ili krem bojom.

Odgovara joj svjetlo mjesto u prostoriji, ali dalje od direktne Sunčeve svjetlosti. Najbolje uspjevaju biljke koje dobivaju svjetlost s prozora na kojima su zavjese ili zastori. Idealno mjesto na kojem će dobiti odgovarajuću količinu svjetlosti je južna ili istočna strana prostorije. Zasjenjen položaj može uzrokovati tamnjenje listova i slabo vidljivu bijelom bojom prošaranih listova. Snaći će se u uredskim uvjetima, ali će joj trebati nešto vremena za prilagodbu na flouroscentnu rasvjetu.

Kako bi se postigao simetričan rast, često rotirajte posudu s biljkom kako bi svi listovi dobili dovoljno svjetlosti. Time će se preventirati stvaranje visoke, vretenaste stabljke bez listova. Na listovima će se s vremenom pojavljivati prašina, pa je ih potrebno povremeno prebrisati vlažnom krpom.

Kao sobna biljka, odgovaraju joj temperature između 18 do 24°C. Ako padnu ispod 15°C ili je izložena propuhu, vjerojatno će doći do opadanja donjih listova zbog čega poprima izgled palme. Nisu pogodne ni previsoke temperature i previše osvjetljenja jer dovode do slabljenja i nezdravog izgleda biljke.

Pripazite na otrovni sok ove biljke

Mliječni sok difenbahije sadrži oksalnu kiselinu i kristaliće kalcijeva oksalata koji mogu uzrokovati osjećaj pečenja i oticanje usana, jezika i jednjaka. Može uzrokovati teškoće u govoru, nesvjesticu, povraćanje i proljev. Iako rijetko može biti fatalno za ljude, ipak je potrebno kontaktirati stručnu pomoć ako dođe do žvakanja ili gutanja listova difenbahije. Izbjegavajte njezino postavljanje na poziciju gdje je dostupna maloj djeci i znatiželjnim kućnim ljubimcima. Unatoč tome, nemojte odustajati u njezinom odabiru za dekoraciju interijera.

(Agroklub)

Pratite nas na društvenim mrežama!