Zabilježena dva kaznena djela prijevare – Građani, budite oprezni!- – upozoravaju iz Policijske uprave Koprivničko-križevačke

Tijekom siječnja ove godine oštećena 54-godišnjakinja sa šireg koprivničkog područja je u namjeri realizacije povoljnog kredita nepoznatoj osobi u četiri navrata preko bankovnih transakcija ukupno uplatila više tisuća kuna te joj do sada nikakva sredstva od obećanog kredita nisu isplaćena.

Nadalje, tijekom siječnja ove godine oštećeni 57-godišnjak sa šireg koprivničkog područja je pronašao oglas da se prodaje bager s prikolicom. U namjeri kupnje, stupio je u kontakt s nepoznatom osobom u inozemstvu. Tijekom komunikacije oštećenom je ponuđeno da se bager transportira u RH na što je pristao te na bankovni račun uplatio više desetaka tisuća kuna. Nakon uplate novca kontakt u inozemstvu nije mogao ostvariti niti je bager dostavljen u RH.
Slijedi daljnje kriminalističko istraživanje.

Pogledajte kako zaštititi vlastite osobne, financijske i poslovne podatke na MUP TV YouTube kanalu.

Više o Internet prijevarama i kako se zaštiti možete pročitati na linku.

Dobro je podsjetiti

Internet prijevare

Policija upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.
Kad kupujete online/putem interneta provjerite web stranicu, nikad ne koristite veze dobivene elektronskom poštom ili preko društvenih mreža. Podatke unosite isključivo izravno na sigurnim internetskim stranicama.
Ne šaljite novce nepoznatom, ako ne biste novac dali osobi koju ste slučajno sreli na ulici, ne činite to ni na internetu. Ako je moguće, zadržite pravo da prvo primite robu. Prije plaćanja razmislite dvaput, provjerite da li ste razumjeli rizike kupnje putem interneta.
Sačuvajte sve dokumente vezane za vaše online kupovine, mogli biste ih trebati da utvrdite uvjete prodaje ili da dokažete da ste platili robu.
Dobro razmislite: ako ponuda zvuči predobro da bi bila istinita, vjerojatno nije.

Pratite nas na društvenim mrežama!