Začini koji liječe

Začini nisu samo dodatak koji jelu donose okus i miris već sa sobom nose mnogobrojna djelotvorna svojstva, u nastavku donosimo neke od njih.

Đumbir
Đumbir se odavno koristi u narodnoj medicini za liječenje raznih tegoba, od prehlade do zatvora. Konzumiranje đumbira može zamijeniti bilo koji lijek protiv mučnina, a također može ublažiti osjetljivost želuca tijekom liječenja raznih vrsta raka.

Ružmarin
To je mediteranska biljka koja je odličan izvor antioksidanata. Ružmarin će pomoći kod detoksikacije tijela, probavnih smetnji, gubitka apetita i nadutosti. Probajte piti do 3 šalice čaja od ružmarina dnevno kako biste ublažili ove svakidašnje tegobe.

Kurkuma
Ima jedinstven i prepoznatljiv okus i miris. Kurkumin je aktivni spoj kurkume za kojega se pokazalo da ima odlična antioksidacijska i protuupalna svojstva, koja štite od razvoja kancerogenih stanica.

Ekstrakt kurkume se trenutno pomno istražuje i pokazalo se da može imati važu ulogu u prevenciji i liječenju nekih vrsta raka, uključujući rak debelog crijeva, prostate, dojke i kože.

Češnjak
Odličan je izvor arginia, oligosaharida, flavonoida i selena. Aktivni spoj češnjaka, alicin, mu daje prepoznatljiv miris i oslobađa se kada se češnjak drobi ili sjecka. Nekoliko istraživanja je pokazalo da češnjak smanjuje rizik od nastanka raka debelog crijeva, štitnjače i dojke.

Češnjak potiče detoksikaciju i jača imunološki sustav. Njegova antibakterijska svojstva pomažu u prevenciji bakterijskih infekcija.

Menta
Menta pospješuje tok žuči, čime omogućuje hrani da puno brže prođe kroz želudac. Ako liječenje raka uzrokuje mučnine, probajte popiti čaj od mente. Možete ga napraviti kuhanjem svježih listića mente dok ne dobijete željeni intenzitet čaja. Menta također ublažava upalu grla. Često se koristi za ublažavanje bolova u grlu koji su česta nuspojava kemoterapije.

Kamilica
Kamilica se već dugi niz godina koristi za ublažavanje različitih tegoba. Ispiranje usne šupljine čajem od kamilice može pomoći u prevenciji bolova u grlu uzrokovanih kemoterapijom. Kamilica će ublažiti i probavne tegobe, naročito grčeve u želucu. Pomoći će u kontroli kontrakcija mišića i njihovom opuštanju.

Foto: Pixabay
Izvor: živim.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!