Znate li zašto baš danas uklanjamo ukrase s drvca?

Iako su neki već dan nakon Božića maknuli blagdanske ukrase, većina se svom božićnom drvcu divi do 6. siječnja, odnosno blagdana Sveta tri kralja ili Bogojavljenja.

Možda ste nekad čuli da se spominje ’12 dana od Božića’; prema kršćanskoj se tradiciji 12 dana nakon Božića obilježava dan kad su tri kralja – Gašpar, Melkior i Baltazar – došli u Betlehem pokloniti se malom Isusu. Tri kralja ili mudraca u Evanđelju se nazivaju i grčkom riječju ‘magoi’ koja ima različita značenja: mudraci, učenjaci ili ‘oni koji čitaju zvijezde’, a tako se zvalo one koji su mogli u prirodi vidjeti razne znakove i upozorenja.

Po redu u Crkvi zna se da svečano božićno vrijeme traje od blagdana Božića pa sve do prve nedjelje poslije Bogojavljenja, tj. do nedjelje kad slavimo i blagdan Krštenja Gospodinova. Ta nedjelja može pasti u vremenskom periodu između 7. i 13. siječnja. Ove godine pada 10. siječnja. Sasvim je u redu i u skladu s propisima Crkve da se onda i bor raskićuje odmah poslije te nedjelje. Ipak, uvijek je moguće da netko i dulje zadrži svoj bor i druge božićne ukrase. Nekada, prije tzv. koncilske reforme katoličkog kalendara, smatralo se da božićno vrijeme traje zapravo do četrdesetog dana po Božiću, tj. do Svijećnice, pa se prije negdje čak do tog datuma čuvalo jaslice u crkvama.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!