2. veljače- Dan ježeva: Boc, boc iglicama

Svi smo se jednom susreli s tim bodljikavim čudom, bilo u dvorištu, šumi ili smo ga držali kao kućnog ljubimca. Upoznajte lorda Ježa i njegove trnje. Njima je posvećen drugi veljače.

Ježevi pripadaju obitelji Erinaceidae i klasificirani su kao sisavci. Životni vijek u divljini im je oko sedam godina, a mogu narasti od 14 do 30 cm. Ježevi su poznati po bodlji, koja se nalazi svugdje, osim na licu, nogama i trbuhu. Odrasli nose na leđima 5000 do 7000 bodlji. Imaju ranjiv želudac, zbog čega se umotavaju u bodljikavu kuglu kako bi je zaštitili od grabežljivaca. Ježeve bodlje modificirane su dlake, duge oko 3 cm, promjera oko 2 mm, koje su na vrhu sužene. Ova modificirana kosa sastoji se od keratina, što joj daje čvrstoću. Međutim, ako je pojedinac izložen jakom pritisku i stresu ili je bolestan, životinja može prerano izbaciti kralježnice. Osim trnja, tijelo ježa prekriveno je krznom, a imaju i kratki rep. Na prednjim šapama imaju pet prstiju s kratkim noktima, dok na stražnjim nogama imaju šape s 4 prsta i nokte koji neprestano rastu. Održavaju svoje tijelo lizanjem.

Iako im je stanište kopno, prilično su dobri plivači i penjači. Te životinje žive same, obično se udružuju sa suprotnim spolom samo tijekom sezone parenja.

Postoji čak 15 različitih vrsta koje se mogu naći u cijeloj Europi, Aziji i Africi.

Izvor: ekoblog.info

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!