5 trikova kako da vam cvijeće u vazi traje što dulje

Dolaskom proljeća oživi i naš dom s onim najljepšim i najmirišljavim ukrasom – svježe ubranim cvijećem. No, često se dogodi da to cvijeće nije dugog vijeka trajanja. Srećom postoje trikovi uz pomoć kojih ćete produžiti vijek trajanja cvijeća iz vaze.

Provjerite dužinu stabljike
Prije nego kupljeno cvijeće stavite u svoju omiljenu vazu, potrebno je prilagoditi dužinu stabljike. Najbolji način da to učinite jest prerezati stabljiku ukoso. Tako cvijeće dobiva više tekućine.

Uklonite listove
Uklonite sve one listovi koji će biti u vodi u vašoj vazi. Ako ih ostavite prije dolazi do razvijanja bakterija zbog kojih u samo par dana biljka umire.

Redovito mijenjajte vodu
Nažalost, ne postoji univerzalno pravilo koliko često trebate mijenjati vodu. To ovisi o mnogo faktora, a jedan od njih je i mjesto gdje držite vazu. No, možete se voditi sljedećim savjetom: čim voda postane mutna, vrijeme je za promjenu.

Ruže su poput mimosa
Najčešće cvijeće koje volimo držati u vazama su ruže. No, budite oprezni, ruže su osjetljive. Nikad ih nemojte dirati po cvijetu jer odmah reagiraju na bilo kakav pritisak. Kada mijenjate vodu, ruže naslonite na mekanu kuhinjsku krpu.

Maknite jabuke od cvijeća
Sigurno ste već čuli da ne smijete držati banane i jabuke u istoj zdjeli. Razlog tomu je što jabuke ispuštaju plin koji utječe na ubrzani proces propadanja banana. Jabuke negativno utječu i na cvijeće. Držite minimalno dva metra razmaka.

izvor: novilist
Foto: