Alergije na hranu – kratki spoj imunološkog sustava

Alergije, suprotno mišljenju mnogih, nisu ništa novo. Ne radi se o bolesti „novog doba“. Simptomi koje vežemo uz alergijske reakcije opisani su još u antičko doba. Radi se o reakciji antigena i antitijela u kojima sudjeluje imunološki sustav. Konkretno, radi se o prejakoj reakciji imunološkog sustava na tvari koje uobičajeno za nas nisu opasne, no imunološki sustav ih prepoznaje kao takve i reagira samoobranom.

Najveći problem leži u unosu raznih kemikalija, pesticida, aditiva i ostalih onečišćivača organizma u naše tijelo koji akumuliranjem u tijelu truju organizam te dovode do raznih stanja, uključujući i alergije na hranu. Također, susrećemo se s lošim prehrambenim navikama, koje dovode do iscrpljivanja enzimskog sustava i propusnosti crijeva zbog koje toksini ulaze u organizam i remete tjelesne procese te uzrokuju niz reakcija, između ostalih i alergijske reakcije. Dakle, sam alergen nije jedini uzrok alergijske reakcije, već cjelokupno stanje organizma i životne navike osobe koja se bori s alergijom.

Osim alergije, kvalitetu života će drastično smanjiti i intolerancija na hranu. Radi se o reakciji organizma koja ne aktivira IgE, tj. smatra se nealergijskom reakcijom.

Intoleranciju mogu pratiti jednaki simptomi kao i alergiju (bez anafilaktičkog šoka), ali i glavobolja, migrena, vrtoglavica, omaglica, tjeskoba, umor, depresivno, ali i hiperaktivno stanje. S obzirom na to da se simptomi mogu pojaviti nakon nekog vremena, isprva se često ne povezuju s mogućom intolerancijom na hranu. Obično ju je teško dokazati, stoga je najbolje primijeniti tehniku takozvanog „dnevnika prehrane“ te strpljivim izbacivanjem sumnjivih namirnica i promatranjem reakcija organizma doći do informacije što točno tijelu smeta.

Iako gotovo svaka namirnica može izazvati alergijsku reakciju, namirnice koje su najčešći alergeni su: kravlje mlijeko, jaja, kikiriki i ostali orašasti plodovi, riba i morski plodovi, pšenica, soja, citrusi i rajčica.

U periodu od otprilike mjesec dana zapisujte sve što ste pojeli i kako ste se osjećali. Pokušajte saznati koje su to za vas „sumnjive namirnice“. Tada izbacite „sumnjivu namirnicu“ iz prehrane na 10-ak dana i pratite promjene. Osjećate li se bolje? Nakon 10-ak dana ponovo uvedite namirnicu u prehranu i pratite promjene. Jesu li se simptomi vratili? Izbacite alergene iz prehrane

Promijenite životne navike, smanjite unos namirnica koje potiču pojačano lučenje histamina. Prekinite konzumaciju svih alergenih namirnica koje vam dokazano smetaju. Također, prekinite unos svih namirnica na koje ste intolerantni.

Foto: Pixabay
Izvor: centarzdravlja.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!