Ana-Marija Smoljanec, slikarica i likovna pedagoginja: kreativnost je potrebna za bilo koje obrazovanje

U Križevcima ima veliki broj slikara, a jedna od slikarica i likovna pedagoginja je Ana-Marija Smoljanec. Još u ranom djetinjstvu pokazivala je sklonost prema likovnom izražavanju. Završila je Srednju školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu te Akademiju likovnih umjetnosti.

” Iako ne slikam možda intenzivno koliko bi trebalo,  trudim se povremeno napraviti izložbe i predstaviti svoj rad. Bilo je već dosta i samostalnih i skupnih izlaganja i radionica. Zadnja je bila samostalna izložba u Zlataru, a prije toga u Križevcima u Galeriji K2.”

Poznate su njene slike kokoši za koje kaže da je to motiv koji prati pa ih personalizira.

“Zapravo mi je zanimljivo da posjetitelji imaju neki svoj doživljaj radova, da svatko na svoj način vidi i prepozna, da mu bude zanimljivo, daje svoje mišljenje. Rano sam krenula s tim motivom, još od srednje škole i uvijek se tu nekako nađe između drugih motiva”.

Na pitanje o nekim drugim motivima koje slika, Ana-Marija kaže da se pronalazi i u apstraktnom slikarstvu.

“Taj nekakav ekspresionistički izraz zapravo je prisutan cijelo vrijeme u mom radu, pa je tu uvijek neka mješavina crteža, linije, boje i plohe. ” – kaže Ana-Marija Smoljanec.

” U školi djeca imaju više ili manje afiniteta za likovni rad. To se profilira i kroz rad likovne grupe, a prije smo imali priliku posjeta i različitim izložbama, radionicama i događanjima. Nadam se da će se situacija popraviti i vratiti na ono kako je bilo prije COVID-a i da ćemo moći to provoditi dalje. Imali smo lijepu suradnju s Gradskim muzejom, Gradskom knjižnicom, ima djece koja imaju afinitete i sposobnosti, neke učenice su nastavile umjetničko obrazovanje i drago mi je da sam ih mogla usmjeriti. Mislim da je  satnica u školama stvarno premala, odgojni predmeti su u lošoj poziciji, a tu spada i likovni. Na tome treba poraditi jer razvoj kreativnosti je potrebno za bilo koje obrazovanje i zanimanje nevezano samo uz likovnost nego općenito za život – zaključila je Ana-Marija Smoljanec.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!