Bolest s tisuću lica – multipleskleroza više zahvaća žene

Društvo multipleskleroze Koprivničko-križevačke županije okuplja članove s cijelog područja ove županije, pa tako i sa križevačkog. Okuplja ukupno 104 člana, rekla nam je predsjednica Radmila Funtek.
-“To nije rijetka bolest. U Hrvatskoj boluje od nje 7000-8000 osoba. Dobro je da se učlanjuju u udruge jer mogu ostvariti pogodnosti, a i puno im znači međusobno druženje. Bolest djeluje na centar ravnoteže, na vid, na sluh. To je individualno, svatko ima svoje teškoće i zato se ona zove “bolest sa tisuću lica”. Nekome je progresivno, pa je odmah vezan za krevet ili se kreće u kolicima, a netko radi, hoda” – kaže Radmila Funtek koja je već četvrti mandat predsjednica županijskog Društva multipleskleroze.


Dodaje da se prije bolest obično javljala u starijoj životnoj dobi, ali danas se događa i mlađima, čak i djeci. Žene obolijevaju od ove bolesti dva puta češće nego muškarci, to je stanje s kojim se živi. Često se kod oboljelih javlja najprije depresija, izoliranje od drugih, a kroz rad Društva multipleskleroze želi se poboljšati kvaliteta života članova, da im se savjetuje kako se nositi sa ovom bolešću i ostvariti svoja prava.

-“Teško nam je raditi jer smo jako raspršeni, većinom su to starije osobe,
a mi nemamo svoj prijevoz. Djelujemo zahvaljujući projektima koje radimo, a najvažnije nam je uspješno provođenje projekta osobne asistencije za osobe s invaliditetom. Prošle godine nismo mogli održavati redovno aktivnosti zbog teškoća s koronom, niti našu redovnu biciklijadu. Vidjet ćemo kakva će biti situacija ove godine. U našem programu su druženja, kreativne radionice, psihološka predavanja i sve to ćemo provoditi prema situaciji koja bude moguća. Zbog nemogućnosti druženja mi smo stalno u telefonskom kontaktu sa svojim članovima, ali nije to ono što bi trebalo biti, što smo planirali i što nas čini sretnima. Nadamo se da će ova godina biti bolja” – dodala je predsjednica Društva multipleskleroze Koprivničko-križevačke županije Radmila Funtek.

ji/radiokrizevci.hr
foto: Društvo multipleskleroze

Pratite nas na društvenim mrežama!