Dan ružičastih majica 2021. obilježen u O.Š. "Grigor Vitez" Sveti Ivan Žabno

Dan prevencije vršnjačkog nasilja ili „Dan ružičastih majica“ u svijetu se obilježava dugi niz godina, a sve je počelo u Kanadi 2007. Žrtva nasilja bio je učenik koji je na prvi dan škole došao u ružičastoj majici u znak podrške liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postali su prepoznatljiv simbol protiv vršnjačkog nasilja. (…)

Dan ružičastih majica u svijetu se obilježava na različite datume. U Hrvatskoj ga obilježavamo zadnje srijede mjeseca veljače. Taj dan Hrvatski sabor je proglasio Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Tim povodom je i Osnovna škola “Grigor Vitez” Sveti Ivan Žabno  mnoštvom aktivnosti obilježila ovaj dan.

U PŠ Cirkvena prigodne su plakat napravili učenici 4.razreda, za što ih je animirala njihova učiteljica Nikolina Slavinić. Plakat sa poticajnim porukama izradili su i učenici 3. razreda PŠ Cirkvena, vođeni svojom učiteljicom Mirjanom Mrnjavčić. Učenici 2. razreda  su na satu informatike, koji vodi učiteljica Ivan Bošnjak,  pomoću programa za crtanje, nacrtali crtež kojim su obilježili ovaj dan. Učenici 1. razreda  su na isprintane majice pisali prigodne poruke. Neke poruke su sami osmislili, a neke su pronašli na internetu. Na kraju su objesili majice na konopac.

Drugi i  četvrti razred PŠ Sveti Petar Čvrstec je , zajedno sa svojom učiteljicom Ivanom Belošević izrađivao plakat.

U PŠ Trema učenici su, vođeni svojim učiteljicama Mandicom Kranjčević, Snježanom Božić i Ivanom Carević-Krtolicom u sklopu radionica na temu Različitost izrađivali svoje ružičaste majice, o čemu svjedoči i kratak video uradak. Zatim su pogledali prezentaciju pod naslovom „Zašto obilježavamo Dan ružičastih majica“ i film o vršnjačkom nasilju,  te su pjevali pjesmu „Ne rugaj se“. Svoje uratke su izložili na pano i objesili na konopac.

U matičnoj školi su najmlađi učenici, 1.c zajedno sa svojom učiteljicom Nevenkom Bajsić izrađivali lijepe i pozitivne poruke koje su stavili na svoj razredni pano. Edukacijska rehabilitatorica Nevzeta Zdunić je održala radionice sa 4.c, 5.b, 6.a, 8.a i 7.b razredom, a plod toga su bile poruke koje pozivaju na nenasilje i zajednički pano.

U znak podrške borbi protiv vršnjačkog naselja učenici 5.a razreda su odjenuli ružičaste majice, na satu razrednika gledali su edukativni video iz kojeg su naučili razliku između sukoba, nasilja i zlostavljanja te kako postupiti u s njima povezanim situacijama, te su, animirani od svoje razrednice Sanje Hmeline raspravili o tome što znači biti dobar prijatelj, kako pomoći da nasilje prestane i što savjetovati žrtvama nasilja. Na kraju su kreativno izrazili svoje stavove dizajniranjem vlastite ružičaste majice.

Učenici 5.c razreda sa svojom razrednicom Ivančicom Sudinec izradili su fotostrip pod nazivom Kad se voli u školi. Crno-bijelim fotografijama prikazali su priču o dječjoj ljubavi i vršnjačkom cyber bullyingu.  Na kraju su zaključili da ljubav sve pobjeđuje. 

Učenici, ali i nastavnici su se rado fotografirali i unutar okvira kojeg je izradila učiteljica Ivančica Podhraški.

Na kraju je sve aktivnosti vezane uz ovaj dan u zgodnom videu objedinila učiteljica informatike Iva Bošnjak.

Vesna Benković, školska knjižničarka

Pratite nas na društvenim mrežama!