Do ožujka preko 600 tisuća novih doza cjepiva, AstraZenecino cjepivo štiti starije od smrti, respiratora i težih simptoma

Premjer Plenković izvjestio je danas da je Hrvatska dosada dobila nešto više od 150 tisuća doza cjepiva, a do kraja ožujka očekujemo više od 600 tisuća doza, što znači da će moći procijepiti znatno veći broj građana nego dosada.

Premijer Plenković ovom je prigodom poručio hrvatskim građanima starije dobi, nakon razgovora i s predstavnicima umirovljenika, ali i predstavnicima kompanije AstraZeneca i epidemiolozima, da su sva tri cjepiva – i Pfizerovo i Modernino i AstraZenecino –  sto posto učinkovita protiv smrtnog ishoda bolesti, što je najbitnije, ali i težih kliničkih slika.

“Nema nikakvih prepreka da naši sugrađani stariji od 65 godina prime cjepivo AstraZenece. Dapače. U ovim okolnostima, s obzirom na dinamiku isporuke cjepiva, što veći broj ljudi koji su zdravstveno ugroženi, krhkoga zdravlja i starije dobi trebaju biti procijepljeni”, naglasio je.

Govoreći potom o mjerama protiv širenja epidemije, kazao je da je Vlada proteklih dana pomno pratila epidemiološku situaciju i nakon analiza i razgovora sa Stožerom i epidemiolozima smatra da može donijeti nekoliko odluka koje će biti određeno popuštanje, ali i dalje uz veliku dozu opreza.

“Nema mjesta pretjeranom popuštanju niti ima prestanka odgovornog ponašanja svih građana”, naglasio je.

Vlada RH

Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!