Dogodilo se na današnji dan – 12. veljače

Veliki portugalski moreplovac Vasco da Gama krenuo je 1502. godine na svoj drugi put u Indiju predvodeći flotu od dvadeset ratnih brodova. Po povratku s puta dodijeljena mu je titula grofa od Vidigueire sa svim feudalnim pravima nad istoimenim mjestom.

Španjolski konkvistador Pedro de Valdivia osnovao je 1541. godine, nakon pobjede nad velikom vojskom lokalnih indijanskih plemena, Santiago u Čileu.

Engleski kolonizator James Oglethorpe osnovao je 1733. godine 13. američku koloniju Georgiju i njen glavni grad Savannah.

Zadnji kineski car Puyi iz dinastije Manchu Qing abdicirao je 1912. godine nakon čega je pod revolucionarom Sun Yat-senom stvorena prva kineska republika koja je istog dana odbacila tradicionalni i prihvatila gregorijanski kalendar.

Calvin Coolidge postao je 1924. godine prvi američki predsjednik koji je održao politički govor putem radio aparata.

SSSR je 1961. godine lansirao satelit Venera 1, prvu modernu međuplanetarnu sondu koja je, iako zbog tehničkih problema nije stigla do odredišta, postavila temelje navigacijske i komunikacijske tehnologije modernih satelita.

Near Earth Asteroid Rendezvous (NEAR) – Shoemaker, postaje 2001. godine prvi satelit koji je sletio na asteroid i omogućio istraživanje njegovog sastava. Radilo se o drugom po veličini Zemlji bliskom asteroidu, 433 Eros dimenzija 34.4×11.2×11.2 km.

Bivši predsjednik Jugoslavije Slobodan Milošević našao se 2002. godine pred međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu. veljače se od kraja ’90. godina 20. stoljeća slavi kao Darwinov dan s ciljem popularizacije znanosti. Od 2002. godine današnji se dan označava i kao Dan crvenih ruku, globalni dan skretanja pažnje na sudbinu djece vojnika.

Izvor: metro-portal.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!