Dogodilo se na današnji dan – 22. veljače

Galilejeva knjiga Dijalog o dvama glavnim sustavima svijeta, u kojoj su uspoređeni kopernikanski i ptolomejski sustav, objavljena je 1632. godine. godine dogodila se posljednja vojna invazija na Veliku Britaniju. Francuska legija od 1.400 ljudi, većinom mobiliziranih zatvorenika, iskrcala se u Wallesu s ciljem poticanja pobune lokalnog stanovništva tijekom planiranog marša na London. Problem je nastao kada je ‘kažnjenička legija’ naišla na velike zalihe alkohola nakon čega je uz vrlo slab otpor potpisana predaja britanskoj vosjci.

Sporazumom Adams-Onís Španjolska je SAD-u prodala teritorij današnje savezne države Floride za pet milijuna dolara.

Kraljevina SHS 1924. godine Rimskim je ugovorom Italiji prepustila Rijeku u kojoj su fašisti dvije godine ranije izveli puč i srušili legalno izabranu vladu Slobodne Države Rijeke koja je stvorena i priznata od međunarodnih sila 1920. godine.

Egipat i Sirija 1958. godine osnovali su Ujedinjenu Arapsku Republiku koja je postojala do 1961. godine.

Samuel Byck je 1974. godine pokušao izvršiti atentat na tadašnjeg predsjednika SAD-a Richarda Nixona. Zamisao ovog gnjevnog nezaposlenog prodavača automobilskih guma bila je oteti avion s Međunarodnog aerodroma Baltimore-Washington i njime se zaletjeti u Bijelu kuću .

Hrvatski sabor 1991. godine donio je Rezoluciju o razdruživanju sa SFRJ i Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka Republike Hrvatske.

Znanstvenici su 1997. godine iz škotskog Roslina izvijestili kako je odrasla ovca nazvana Dolly uspješno klonirana.

Izvor- metro-portal.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!