Dogodilo se na današnji dan- 27. veljače

Križevcima je 1397. godine održan tzv. Krvavi sabor na kojemu su pristaše Žigmunda Luksemburškog podmuklo ubile hrvatskog bana Stjepana II. Lackovića i velik broj hrvatskih plemića koji su stigli pregovarati o pomirbi s kraljem kojega narod nije prihvaćao.

Godine 1797. Bank of England izdala je prve novčanice od jedne i dvije funte.

Pjesnik Lord Byron 1812. godine održao je prvi govor u Domu lordova britanskog parlamenta. Tom je prilikom branio članove ludističkog radničkog pokreta koji su u Nottinghamshireu, Byronovoj predstavničkoj jedinici, uništavali tvorničke strojeve odupirući se eksploataciji.

Na konferenciji u Memorial Hallu, u londonskoj ulici Farringdon 1900. godine osnovana je britanska Laburistička stranka, dok je u isto vrijeme u Muenchenu osnovan nogometni klub Bayern.

Zgrada njemačkog parlamenta u Berlinu, Reichstag, zapaljena je 1933. godine. Nacisti su za paljenje Reichstaga odmah optužili njemačku Komunističku partiju čiji je član Marinus van der Lubbe zbog toga osuđen i pogubljen. Tijekom suđenja nacističkim vođama u Nürnbergu njemački general Franz Halder izjavio je kako se Hermann Goering tijekom jedne rasprave o Reichstagu ‘pohvalio’ kako ga je on dao zapaliti. Istraživanje i diskusije o tome tko je kriv još uvijek traju.

Libanon je 1945. godine proglasio nezavisnost koju je realno stekao 1946. godine povlačenjem francuskih trupa koje su u njemu bile stacionirane od raspada Otomanskog carstva nakon I. svjetskog rata.

Vlada Republike Italije 1964. godine zatražila je međunarodnu pomoć u sprečavanju urušavanja Kosog tornja u Pisi. Radovi na tornju počeli su tek 1990. godine te je toranj 2001. godine, osiguran i uređen, ponovno otvoren za javnost.

Američki indijanski pokret (AIM), 1973. godine zauzeo je rezervat Pine Ridge pokraj gradića Wounded Knee u Južnoj Dakoti. Članovi pokreta prosvjedovali su zbog strašnih uvjeta koji su vladali u indijanskim rezervatima i ignoriranju tog problema od strane američkih vlasti, a na zauzetom području su se prije predaje odupirali federalnim trupama i lokalnim ‘razbijačima’ 71 dan.

Prvi broj popularnog tjednika People izašao je 1974. godine. Magazin je nastao kao spin-off stranice People u magazinu Time, jedan je od najpoznatijih pisanih medija u svijetu, a tome najviše pridonose godišnje ‘inventure’ kao što su “The Most Beautiful People”, “The Best and Worst Dressed” ili “The Sexiest Man Alive”.

Izvor: metro-portal.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!