Dogodilo se na današnji dan – 4. veljače

Borbe za neovisnost obično zavšavaju dugotrajnom svađom, no Britanci su pokazali zavidno razumijevanje za SAD, jer su već 1783. godine na današnji dan proglasili kraj neprijateljstava s bivšom kolonijom i odmah uspostavili trgovačke i putničke veze. Nekoliko godina kasnije, farmeri u Massachusettsu poželjeli su povratak kralja, no njihov je oružani protest slomljen u kratkom roku, upravo na današnji dan.

No, mladoj je demokraciji ipak trebalo nekoliko godina da se pribere od rata i uspostavi sustav vlasti, pa su tako tek 1789. godine George Washington i John Adams izabrani za predsjednika i potpredsjednika SAD.

Kako stvari stoje, današnji je dan bio dobar za dogovore, jer su se 1945. godine Roosevelt, Staljin i Churchill sastali na Jalti i dogovorili novi svjetski poredak. Kraj rata se već nazirao i trebalo je podijeliti interesne zone budućih pobjednika.

Bilo je i afera, pa je tako grupa mladih revolucionara koji su se nazvali Symbionese Liberation Army svoje zahtjeve svijetu odlučila poručiti putem otmice unuke Williama Randolpha Hearsta, prvog medijskog mogula 20. stoljeća. Patricia Hearst na kraju je oslobođena, no tijekom zarobljeništva zaljubila se u svoje otmičare i čak s njima obavila i pljačku banke.

Na današnji dan 2004. godine osnovana je najveća i najpoznatija društvena mreža, famozni Facebook. Facebook je internetska društvena mreža koju je 2004. godine osnovao Mark Zuckerberg, bivši student Harvarda. U svojim početcima Facebook je bio namijenjen samo studentima sveučilišta na Harvardu koji su tim putem mogli međusobno komunicirati i razmjenjivati informacije. Kasnije, mnoga druga sveučilišta, srednje škole i velike kompanije diljem svijeta priključile su se mreži. Danas ova web stranica ima oko 2 milijarde aktivnih korisnika. Facebook je ujedno najpopularnije mjesto za objavljivanja fotografija, s više od 14 milijuna novih dodanih fotografija dnevno.

Izvor: metro-portal.hr, wikipedija.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!