Donosi li zahlađenje i štete na ozimim usjevima?

Prevrtljiva ćud veljače iz stare narodne poslovice ovih se dana pokazuje u punom sjaju. U nekoliko je valova temperatura iz, može se reći uobičajenih minusa, primjerenih za ovo doba godine, skakala u intervalima od 15 do 20 stupnjeva u neprimjerene pluseve. Srećom, komentiraju stručnjaci, ne na duže vrijeme. Zahlađenje ne bi trebao nanijeti veće štete ozimim usjevima koji su osposobljeni preživjeti solidne minuse. Tako pšenice u širokoj proizvodnji izgledaju vrlo dobro.
“Sve pšenice sijane u listopadu nalaze se u fazi busanja. Većina takvih usjeva, gdje je sjetva bila prije optimalnog ili u optimalnom roku, osobito u istočnoj Hrvatskoj, iznadprosječno je razvijena sredinom zime, gdje su biljke stvorile 2-3 i više izboja po biljci“.

S obzirom na to da vlage ovih dana ima dovoljno, problem bi se mogao pojaviti na težim, zbijenijim tlima, gdje nisu iskopani odvodni kanali ili ne postoji nagib do odvodnih kanala. Vode u usjevima ima osobito u središnjim i zapadnijim dijelovima Hrvatske, gdje bi na nekim dijelovima mogle uginuti biljke i nastati prazna mjesta, tzv. “plješine”. “Srećom, nema puno takvih usjeva“, ocjenjuje i dodaje kako su iznadprosječne temperature proteklog tjedna isprovocirale pšenice na rast i oslabile njenu otpornost na vrlo niske temperature, ali ne toliko da ne bi mogle izdržati niske temperature oko -10 oC, bez snijega, bez većih oštećenja.

Razdoblje niskih temperatura poljoprivredni proizvođači bi trebali iskoristiti za prvu prihranu ozime pšenice, u kojoj stručnjaci preporučuju isključivo dušična gnojiva.

(Agroklub)

Pratite nas na društvenim mrežama!