Druga sezona emitiranja 'Večernjeg pričokaza'

Priče su odsada dostupne i u digitalnom obliku na YouTube kanalu Tomislav Hrebak!

Večernji pričokaz na Radiju Križevci ove je godine ušao u svoju drugu sezonu emitiranja. Termin na koji ste navikli ostao je nepromijenjen: svakog dana od ponedjeljka do petka u 19,15 sati djeca veća i manja, starija i mlađa, mame i tate, djedovi i bake te svi zainteresirani slušatelji mogu uživati u čarobnom svijetu priče. Dosada je u Večernjem pričokazu pročitano 250 priča, što usmenih priča brojnih naroda, što priča različitih autora iz svih krajeva svijeta koji su svojim spisateljskim umijećem i razumijevanjem vidika proizišlih iz dječjih očiju obogatili povijest dječje književnosti.

Književnost za djecu posebna je vrsta književne umjetnosti koja, kako još 1990. ističe Milan Crnković, „obuhvaća djela što po tematici i formi odgovaraju dječjoj dobi (grubo uzevši od 3. do 14. godine), a koja su svjesno namijenjena djeci, ili ih autori nisu namijenili djeci, ali su tijekom vremena, izgubivši mnoge osobine koje su ih vezale za njihovo doba, postala prikladna za dječju dob, potrebna za estetski i društveni
razvoj djece, te ih gotovo isključivo ili najviše čitaju djeca“. Postoje i brojna druga tumačenja dječje književnosti, ali ovom se definicijom na jednostavan i zoran način sjajno dočarava njezina sadržajno-funkcionalna stvarnost. Rasprave o trajanju djetinjstva najčešće završavaju u okvirima individualnosti svakog djeteta, no općenito bi se gruba razdjelnica dječje i
mladenačke dobi mogla povući linijom završetka osnovnoškolskog obrazovanja, što se donekle i preklapa s Crnkovićevim određenjem dječje dobi kao perioda između djetetove 3. i godine.

U skladu s time i Večernji pričokaz svoju osnovnu ciljanu publiku traži i pronalazi u djeci tih starosnih odrednica, premda ne i isključivo u njima. Željeni su cilj i misija Večernjeg pričokaza, kao emisije namijenjene slušanju priča, spoznajno-emocionalnim doživljajem priče pobuđivati u najmlađim slušateljima interes za književnu (pisanu) riječ te time inicijalno utjecati i na postupni razvoj njihove čitateljske kulture, u čemu presudnu ulogu preuzimaju djetetovi roditelji i/ili skrbnici koji svojim pozitivnim stavom i afirmativnim odnosom prema knjizi i čitanju djeci postaju snažan putokaz i uzor. Jednom razvijena čitalačka pismenost korelirat će s nastavkom školovanja i cjeloživotnim obrazovanjem, kvalitetnim radom i involviranošću u razne društvene procese, ali i visokim stupnjem ostvarivanja vrijednosti poput tolerancije, solidarnosti, demokracije i sl.

Dakle uistinu su brojne blagodati čitanja i zbog toga je djeci iznimno važno čitati od najranije dobi, na što osobito poziva kampanja „Čitaj mi!“ – prva nacionalna kampanja za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja koja je počela 2013. godine te i dalje traje. I u Nacionalnoj strategiji poticanja čitanja za razdoblje od 2017. do 2022. godine ističe se, između ostaloga, da čitanje „potiče pamćenje i maštu, poboljšava pažnju, produbljuje znanje, razvija emocionalnu osjetljivost, jača samopouzdanje, a jednako tako pomaže u stvaranju međugeneracijskih veza između djece i odraslih“.

Zaključak se sam po sebi nameće: poticanje djece na čitanje i njihovo razvijanje u male/mlade čitatelje od vitalnog je značaja za društvo u cjelini, s kulturološkog, gospodarskog i svakog drugog aspekta. Zbog toga je misao vodilja autora Večernjeg pričokaza bila omogućiti djeci, pogotovo onoj kojoj je svijet priča zbog bilo kojeg razloga zaključan ili teško dostupan, svakodnevni kontakt s pričama različitih provenijencija, narodnim i umjetničkim, raznovrsnih tema i stilova, vrlo poznatim i (gotovo) potpuno nepoznatim, čarobno lijepim i izrazito poučnim i time im pokazati da obzori koji ih okružuju nisu jedini obzori koje mogu (ili moraju) promatrati, da postoji i neki drugi svijet u kojemu se želi, pokušava, sanja, bori, pati, nada i nastoji uspjeti. Zato umjetnost nije samo fikcija; ona pruža mogućnost kritičkog promatranja i vrednovanja vlastite zbilje te na koncu eruptira stvaralačkom snagom promjene – mišljenja, djelovanja, načina promatranja svijeta oko nas i našeg položaja u njemu. Ne žive sva djeca, nažalost, u jednakim materijalnim i socijalnim uvjetima i s jednakim mogućnostima napredovanja, stoga je važno pružiti djeci što više različitih ulaznica u magičan svijet priča koji može otvoriti neslućen broj (životnih)
prozorčića te možda i označiti početak nekih velikih životnih priča. Večernji pričokaz jedna je takva ulaznica – uzmite je i ne puštajte!

Osim uživo u programu Radija Križevci sve priče iz Večernjeg pričokaza u bilo kojem trenutku možete slušati i na youtube-kanalu pod imenom Tomislav Hrebak, a do kraja tjedna to ćete moći i na facebook-stranici Večernji pričokaz. Budući da je ova 2021. godina na prijedlog Ministarstva kulture i medija proglašena Godinom čitanja u Republici Hrvatskoj, tijekom godine očekuju vas i neka iznenađenja, stoga ostanite uz svoj Večernji pričokaz. Svakog dana od ponedjeljka do petka u 19,15 sati na valovima Radija Križevci, a svakog trenutka svakoga dana na YouTube kanalu Tomislav Hrebak i facebook-stranici Večernji pričokaz – čarolija priče za sretnije biće!

Vaš autor emisije Tomislav Hrebak

Pratite nas na društvenim mrežama!